Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Стойчо Стойчев: 2 години от ареста на Борисов, с пресконференцията може би се напомни на Петков, че дължи нещо

   
Стойчо Стойчев: 2 години от ареста на Борисов,  с пресконференцията може би се напомни на Петков, че дължи нещо
  bTV.bg

Може да се търси някакъв вид символизъм. Вчера станаха кръглите 2 години от ареста на Бойко Борисов, с пресконференцията може би се напомни на Кирил Петков, че дължи нещо на коалиционния си партньор в момента. Това коментира политологът Стойчо Стойчев в "Лице в лице" по bTV.

Пресконференциите и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ, според него са били „доста объркващи“. „Установих, че споразумение има и те доста детайлно са го разписвали. Стана ясно, че и ГЕРБ, и ПП са готови да го подпишат, но никой не го подписва. Очевидно се опря и до арбитърството на президента“, добави той, цитиран от novini.bg.

Според Стойчев вариантът за предсрочни избори не е за пренебрегване. „Може да се окаже по-добрият вариант и за едните, и за другите“, посочи той.
Тези среднощни пресконференции с напрежение, опънати лица, четири жени в черно, притеснени мъже, които си отправяха някакви послания. От едната страна стояха ГЕРБ, които твърдяха, че са съгласни на всякакви министри, абсолютно за съдебна реформа, против корупцията, искат мир за целия свят, както миските на Мис „Вселена“ обясняват. От другата страна ПП обясниха, че проблемът изобщо не са министрите, а споразумението“, обобщи журналистът Йово Николов.
Според него, ключовото при преговорите е Законът за съдебната власт и регулаторите. „Има 3,4 точки, по които със сигурност има разногласия. Едното е Законът за съдебната власт. Има едни точки, които изцяло променят начина на администриране на съдебната власт, те ще нарушат монопола на ДПС в съдебната власт от гледна точка на влиянието, което Пеевски има във ВАС, ВСС, вече и във Висшия прокурорски съвет. Вторият важен въпрос е регулаторите. При управлението на Борисов видяхме как се употребяват: „разкъсайте тези от проверки“. Също и скандалната сделка през КЗК за „Булсатком“. Изобщо не съм сигурен, че Борисов доброволно ще предаде властта за начина, по който ПП-ДБ искат да бъдат номинирани кандидатите“, коментира Николов.

„Ако въпросът беше някакъв страх, днес имаше и призиви от Пеевски. Ако той е заинтересован да запази монопола си, защо ще става новият кръстник на бъдещето управление?“, опонира му Стойчо Стойчев.