Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Тръмп смята, че Путин е вероятно замесен в смъртта на Навални

   
Тръмп смята, че Путин е вероятно замесен в смъртта на Навални
  ЕПА

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че руският държавен глава Владимир Путин „вероятно"“ е замесен в смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, който почина в наказателна колония в Арктика, пише „Политико“.

„Не знам, може би, имам предвид възможно е, бих могъл да кажа - вероятно, не знам“, коментира Тръмп в интервю за „Фокс нюз“, след като бе попитан дали дали Путин носи отговорност за смъртта на Навални.

„Той е млад мъж, така че статистически трябваше да е жив още дълго време... Случило се е нещо необичайно“, добави Тръмп.

Навални, който беше водеща фигура в руската опизиция, почина на 16 февруари. ЕС и САЩ директно обвиниха Русия за смъртта на Навални и се насочиха към налагане на нови санкции на Кремъл.

Но Тръмп, който доминира първичните избори на Републиканската партия в САЩ и в момента води на действащия президент от Демократическата партия Джо Байдън в проучванията на общественото мнение преди президентските избори през ноември, досега поддържаше мека позиция спрямо Путин, който води пълномащабна война в Украйна от повече от две години.

Тръмп също така многократно обеща да спре помощта за Украйна и да принуди Киев да седне на масата за преговори с Русия - позиция, която подхранва безпокойството сред западните съюзници на САЩ, които се притесняват от втори мандат на Тръмп.

По време на интервюто Тръмп каза, че се надява, че няма да трябва да избира между това Путин да „погълне“ Украйна и да изпрати оръжие на Киев.

„Надявам се да не се стигне дотам“, каза той, твърдейки отново, че войната „никога нямаше да се случи“, при неговото президентство.