Неделя, 28 Апр 2024
           
Политика

Преговорите с ПП-ДБ продължават

   
Преговорите с ПП-ДБ продължават

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Мария Габриел, издигната от най-голямата по численост парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 

В президентството представители на „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ГЕРБ-СДС влязоха заедно. По време на връчване на мандата присъстваха Теменужка Петкова, Мария Габриел, Рая Назарян, Деница Сачева, както и Николай Денков и Кирил Петков.

 

радев мандат

Георги Димитров

 

Пред Радев Теменужка Петкова, която е зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС заяви, че кандидатът за премиер Габриел е един безспорен авторитет и политик с изключително добра репутация. "Смятаме, че това е една достойна кандидатура", обяви Петкова.

"Имате седем дни за структура и състав на кабинет", каза Радев. "Приемам мандата с чувство за отговорност", заяви Габриел при получаване на мандата. Мария Габриел има срок от 7 дни да върне папката с мандата на Радев.

На излизане от президентството Габриел посочи, че имат нужда от максимално кратко време и изрази надежда, че ще го покажат и в следващите 24 часа ще финализират споразумението.

"За нас е важно всичко да бъде изговорено и много ясно да излезем с позиция, която казва, че ние сме заедно и имаме принципи", коментира тя. "Ние нямаме различия по отношение на приоритетите за страната, но и приоритетите и реформите да вървят рака за ръка", допълни Габриел. "7 дни е срок, който аз не приемам, ние трябва в максимално кратко време да изчистим това, което остава", каза още Габриел.

По думите ѝ още този следобед продължават преговорите. "В пакет трябва да вървят както споразумението, така и състава на Министерския съвет. До вчера нямахме яснота ще бъде ли подписано споразумението или не", посочи акад. Николай Денков.

Ако ГЕРБ-СДС върнат неизпълнен мандата, Радев ще даде папката на втората по големина парламентарна група, според Конституцията. Кандидатът на ПП-ДБ също ще разполага с една седмица. След това Радев, според Конституцията, трябва да връчи третия и последен мандат на някоя от парламентарните групи, като не е задължително тя да е третата по численост в НС.

 

Радев и Габриел

БГНЕС

 

Миналата седмица Радев проведе консултации в президентството с всички парламентарни групи. 

Припомняме, че в неделя възникна напрежение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В неделя вечер на брифинг от ГЕРБ-СДС заявиха, че ако до 12 часа в понеделник ПП-ДБ имат желание да споделят властта, тогава може да говорят. Ако ли не, връщат папката с мандата и правителство с този мандат няма да има.