Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

Първи демонстрационен полет на медицинския хеликоптер

   
Първи демонстрационен полет на медицинския хеликоптер

Днес ще бъде извършен първият демонстрационен полет с хеликоптера за спешна медицинска помощ по въздух. Това ще стане в присъствието на транспортния министър Георги Гвоздейков, като е планирано да бъдат разиграни няколко сценария, свързани с аварийни ситуации и изпълнение на спасителна мисия.

Демонстрацията ще се състои в авиобазата на ГД „Гранична полиция“ на летище София.

Планирано е хеликоптерът да излети от авиобазата и да кацне на болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Св. Екатерина“ в столицата, след което да се върне обратно в базата.

През първата една година хеликоптерът следва да лети само по светло, или 30 мин. преди изгрева и 30 мин. след залеза. Това е изискване на Европейския регламент за авиационна дейност.

Предстои до края на годината България да получи още два медицински хеликоптера.
 
Машините ще се използват при донорска ситуация, при транспортиране на екипи от национални или републикански консултанти за съответните лечебни заведения в страната, транспортиране при спешни състояния на кръвни продукти и др.

Хеликоптерът няма да бъде в помощ на Планинската спасителна служба относно търсене, издирване и спасяване. Но тогава, когато трябва да се транспортира пострадал в планината, хеликоптерът ще може да изпълнява тези дейности.

Обхватът на хеликоптера е с радиус от около 200 км от София по права линия. Предвидено е машините да бъдат така разположени, че териториите да се припокрива поне от две машини.