Неделя, 28 Апр 2024
           
Политика

Бойко Борисов не вдига телефона на Кирил Петков

   
Бойко Борисов не вдига телефона на Кирил Петков
  BGNES

"Днес по Конституция Мария Габриел може да вземе папката от президента и имаме още седем дни да довършим коалиционното споразумение. Нищо не предполага да се върне папката по обяд и да се отиде на нови предсрочни парламентарни избори". Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пред bTV.

По думите му, ако Бойко Борисов, както е показвал неведнъж, мисли държавнически, с отиването на нови избори нищо няма да промени, а ще загубим Еврозоната, регулатори и служби. Единственото, което можем да направим, е да се изпокараме и да загубим време, посочи Кирил Петков.

"На мен би ми тежало да погледнем няколко години назад, че сме загубили времето си и че имаме джуджета, нотариуси, елфи - тук стана като приказен свят в България. Аз моля не партийно, а за отговорност нашите деца да не живеят в приказка на ужасите, а да имаме нормална европейска държава", коментира Кирил Петков.

Той посочи, че ГЕРБ са искали 7 позиции - премиер, МВнР, МВР, МОСВ, МОН, Министерството на иновациите и Министерството на културата. ПП-ДБ се съгласили министър на иновациите да бъде председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков.

Той обясни, че има надежда, че утрото е по-мъдро от вечерта. "Прибрах се след брифингите вчера и де факто не разбрахме снощи какво се случи. Готови сме по всяко едно време за разговори и веднага след интервюто съм готов да отида на среща", декларира Петков.

ПП-ДБ отстъпили на Мария Габриел да е премиер и външен министър, така че темата МВнР да отиде при Габриел. Денков и Габриел имат взаимно доверие, тъй като Мария Габриел ще бъде в две роли - на премиер и на външен министър. Основните елементи в споразумението е, че става въпрос за следващите 9 месеца и пълен управленски мандат. Трябва да има общо съгласие по всички дейности на парламента и правителството, обясни Кирил Петков.

"Проблем с преговорния екип за подписване на коалиционно споразумение нямаше", увери Петков, който опитал да се свърже с лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, но не успял.

Втората голяма точка по време на преговорите били регулаторите без квоти, а с прозрачен процес. Регулаторите да се попълнят на база индивидуални качества на кандидата, а не на партиен принцип, настоя Петков.

Третата голяма тема по време на преговорите била съдебната система и попълването на новия Висш съдебен съвет. Никой от нас не може сам да си събира гласове, а заедно си събираме, търсим и преговаряме, обясни Петков.

Един от големите проблеми в съдебната система, регулаторите и службите е, че го имало принципът на "котка в чувал". Всичките можем да говорим, заедно взимаме решения, имаме вето един на друг, което затруднява процеса, но да няма гнили ябълки в институциите, подчерта Кирил Петков.

Последната точка по време на разговорите за коалиционно споразумение била за службите. 31 юли 2024 г. е крайната дата за започване реформите в службите.