Събота, 27 Апр 2024
           
Коментари

Бивш съветник на Тагарев: ДПС и ГЕРБ искат оставката на военния министър заради парите за превъоръжаване

   
Бивш съветник на Тагарев: ДПС и ГЕРБ искат оставката на военния министър заради парите за превъоръжаване

По две причини ГЕРБ и ДПС искат оставката на военния министър Тодор Тагарев - парите за превъоръжаване и легитимирането им като евроатлантици.

Това каза в предаването "Дневен ред" бившият съветник на военния министър Мустафа Емин от "Да, България", който напусна поста след скандала в "Пирогов". Изказването му идва на фона на продължаващите преговори за съставяне на правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и настояването на Борисов за рокада на Тагарев.

Както OFFNews вчера писа, последната оферта, която преговорните екипи на двете коалиции обсъждаха, е в бъдещия кабинет "Габриел" да има само една рокада - в Министерството на отбраната, като на освободения пост на Тагарев да застане председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев. От началото на годината критиките към Тодор Тагарев започнаха да идват не само от опозицията, но и от т.нар. "евроатлантическо мнозинство" - като критиките от Борисов и Пеевски бяха в пълен синхрон.

"В крайна сметка политиките имат материално изменение. Когато говорим за превъоръжаване, става въпрос за много пари. Не говорим за саниране на блокове в Благоевград... Бюджетът за отбрана се увеличена. Увеличават се и апетитите към това нещо", каза Мустафа Емин.

По думите му другата причина, поради която лидерите на ГЕРБ и ДПС искат оставката на Тодор Тагарев, е легитимацията на Борисов и Пеевски като евроатлантици.

"Но тези хора имаха възможност. Едната партия е на 32 години, другата 15 години управлява. Имаха възможност да покажат евроатлантизма тогава", добави той.

Емин определи Тагарев като най-работещия министър в кабинета. По думите му атаката срещу него ще покаже до каква степен лидерите на ПП-ДБ ще защитят военния министър, чиято дейност - военната помощ за Украйна, бе една от причините за съществуването на "сглобката" изобщо.

Мустафа Емин заяви, че депутати си правят пиар на гърба на изпълнителната власт. По думите му при предложението да се изпратят 100 БТР-а на Украйна в Министерството на отбраната изобщо не знаели и чули от медиите. След това НС взема решение, но без да са наясно с вътрешните процедури и срокове. Бившият съветник  на Тагарев обясни, че забавянето при изпращането на БТР-ите е заради МВР, начело на което е подкрепяния от ГЕРБ и ДПС Калин Стоянов. Той обясни, че МВР е отговаряло за машините, тъй като са били негова собственост.