Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

ГЕРБ подпомогната от Възраждане взе на мушка Държавната агенция за бежанците

   
ГЕРБ подпомогната от Възраждане взе на мушка Държавната агенция за бежанците

Парламентарната група на ГЕРБ, подпомогната от депутати от "Възраждане", взе на мушка Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Повод стана предложеният от лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски законопроект, който задължава Министерството на вътрешните работи (МВР) да поеме охраната на всички териториални поделения на Държавната агенция за бежанците и всички останали места за настаняване на бежанци, пише Дневник.

Този законопроект, както и предложенията за увеличаване на щатните бройки в МВР, бяха мотивирани с лозунга "радикални мерки за справяне с кризата на сигурността, свързана с мигрантите" и бяха вкарани извънредно в програмата за работата на парламента.

След над три часа спорове и обиди законопроектът за МВР беше приет с 158 гласа "за", трима "против" и 57 "въздържал се" ("Продължаваме промяната - Демократична България"). Аргументи по същество почти отсъстваха, но затова пък дебатът беше използван както за политически атаки към "Продължаваме промяната - Демократична България", така и за нападки към ръководството на Държавната агенция за бежанците.

Основният аргумент на коалицията срещу законопроекта бе, че вносителите не са представили изчисления за това какъв ще бъде финансовият ефект на предложените промени. От една страна, депутатите на "Продължаваме промяната - Демократична България" изтъкнаха, че едно предсрочно прекратяване на договорите с частните фирми, които сега се грижат за охраната на центровете, може да доведе до неустойки, а от друга, посочиха, че допълнителната охрана може да натовари държавния бюджет.

Като контраргумент обаче представителите на ГЕРБ заявиха, че натоварване на бюджета за 2024 г. няма да има, тъй като нови назначения в МВР няма да има преди следващата година. От своя страна те обвиниха партньорите си, че прокарват лобистки интереси заради защитата им на частните фирми.

"Не знам защо сте така загрижени за фирмите, които изпълняват охраната, тяхната дейност е под критичния минимум", посочи депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев и добави, че агенцията не се справя със задълженията си. В същия дух беше и изказването на депутата Радомир Чолаков, който нападна ръководителя на агенцията Мариана Тошева, защото концептуално не разбирала как трябвало да се охраняват тези центрове.

Държавната агенция за бежанците ще бъде язва, която ще бере и ще създава още повече проблеми.

"Националната сигурност е първостепенна държавна задача, която не може да се залага на частни фирми", посочи той и заяви, че за нея ще се харчат толкова пари, колкото трябва. Според съпартиеца му Маноил Манев проблемът бил, че цялостната концепция за охрана на мигрантските общежития е стигнала дъното. "Предлагат ѝ се пари по международни фондове за служители за охраната, тя не ги реализира", каза Манев.

За "абсолютно безхаберие" и "тотална абдикация" от страната на държавата и ръководството на агенцията говориха и от "Възраждане" и "Има такъв народ".

Критиките към ръководството на ДАБ доведоха до политически нападки към коалицията. От "Възраждане" припомниха, че Мариана Тошева бе назначена на поста по времето на кабинета "Петков" и обвиниха "Продължаваме промяната", че вероятно е злоупотребявала с помощите за бежанци. ГЕРБ от своя страна се опита да се разграничи от проблемите в агенцията, използвайки именно аргумента, че не носи отговорност за назначаването на ръководството на ДАБ. Стигна се и до персонални атаки от страна на Тошко Йорданов от "Има такъв народ" към Калина Константинова, която по времето на кабинета "Петков" в качеството си на вицепремиер по ефективното управление отговаряше за настаняването на украинските бежанци.

Има ли или няма мигрантски натиск

Очаквано дебатът неведнъж стигаше до въпроса има ли или няма мигрантски натиск. Според БСП законопроектът бил признание, че има такъв, а в потвърждение на думите им Радомир Чолаков от ГЕРБ заяви, че страната се намира във форсмажорна ситуация.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Атанасов взе думата, за да посочи, че форсмажор няма, а има "преекспониране на две хулгански прояви в София и опаковането им, че има проблем с бежанците". Той припомни думите на вътрешния министър Калин Стоянов, че няма мигрантски натиск и освен това има рязък спад на настанените в бежанските центрове. Според него МВР се опитва да получи допълнително финансиране.

От своя страна депутатът от "Има такъв народ" Гроздан Караджов попита защо има "хаос, несигурност и безредици при намалелия уж брой мигранти". По думите му "Продължаваме промяната - Демократична България" е изпаднала в безпомощност да управлява този сектор.

"ГЕРБ са внесли законопроект, с който да позабършат позацапаните задни части на вашето правителство и министър-председателя, който не се справя с реда и сигурността. Ако продължавате да се оливате по същия начин и да не се справяте, вероятно ще се наложат и други спасителни закони", заяви Караджов.