Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Паскал Донахю: България може да приеме еврото през 2025 г., ако овладеете инфлацията

   
Паскал Донахю: България може да приеме еврото през 2025 г., ако овладеете инфлацията
  trud.bg

България може да приеме еврото през 2025 г. и работата е насочена към овладяване на инфлацията, което е изключително важно да се свърши през тази година. Правителството на България може да реши дали да поиска допълнителна оценка. Това заяви председателят на Еврогрупата Паскал Донахю на брифинг в Министерския съвет след среща с министър-председателя в оставка Николай Денков, вицепремиера в оставка Мария Габриел и министъра на финансите в оставка Асен Василев, пише Труд.

Според договорите на ЕС правителството на България ще реши дали ще поиска допълнителна оценка на икономическите показатели, що се отнася до приемането на еврото, каза Донахю. Той отбеляза, че за момента цялата енергия трябва да бъде ангажирана и концентрирана върху това България да мине тестовете и това е част от редовната оценка, която ще бъде направена по-късно тази година.

Председателят на Еврогрупата подчерта, че за него въпросът е кога България ще се присъедини, а не дали ще се присъедини към еврозоната. Работата на България в момента се засилва що се отнася до овладяването на инфлацията, очевидно това е най-добрият интерес на хората в страната, подчерта Донахю. По думите му чрез усилията да се намали инфлацията, ще дойде моментът за приемане на България в еврозоната.

Паскал Донахю заяви, че за него е огромна привилегия отново да посети София и голяма чест да продължи подкрепата за България по пътя ѝ към членството в еврозоната. Той подчерта колко важни са ползите от еврото, изхождайки от неговия опит в Ирландия, която е член на еврозоната и която има добре развиваща се и растяща икономика. Донахю изтъкна, че именно еврото има огромна роля за този растеж. За хората в България, тези, които обмислят и разсъждават за еврото, трябва да кажа, че съм убеден, че жизненият стандарт, перспективите за развитие, доходите ще бъдат по-добри, по-положителни, когато еврото стане ваша валута, заяви председателят на Еврогрупата.

Според него членството в еврозоната ще помогне бизнесът и търговията да постигнат растеж, ще благоприятства пътуванията в чужбина, както и ще повлияе добре на тези, които искат да дойдат в България. Еврото предлага огромно удобство и позволява търговията, пътуванията, обменът да се развиват в следващите години. Еврото дава възможности за по-добри работни места и за растеж на икономиката и сигурността, заяви Паскал Донахю.

Той отбеляза огромните усилия на България за присъединяването ѝ към еврозоната и обеща да продължи да работи за това. Донахю каза, че е наясно с усилията на българското правителство за намаляване на инфлацията и подчерта, че е постигнат огромен напредък в това отношение. Еврото предлага чудесни възможности за просперитет и сигурност в един толкова бързоразвиващ се свят. Чакам с нетърпение момента, когато България ще стане част от еврозоната, заяви председателят на Еврогрупата.

Еврогрупата е неформален орган, създаден през 1997 г., в рамките на който министрите на държавите членки от еврозоната разискват въпроси относно общите отговорности на техните държави във връзка с еврото. Основната задача на Еврогрупата е да осигурява тясна координация на икономическите политики между държавите членки от еврозоната. Друга нейна цел е да насърчава създаването на условия за по-силен икономически растеж, обясниха от правителствената пресслужба.

За визитата на Паскал Донахю съобщиха от Министерството на финансите на 13 март. Председателят на Еврогрупата ще участва в организираната от министерството конференция „Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса". В рамките на форума ще бъде обсъдена готовността на страната ни за влизане в еврозоната, както и ползите и предизвикателствата от преминаването към единната европейската валута като разплащателно средство у нас.