Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Хамас предлага размяна на заложници в Газа срещу 700 - 1000 затворници

   
Хамас предлага размяна на заложници в Газа срещу 700 - 1000 затворници
  ЕПА

Ислямисткото движение "Хамас" представи предложение за прекратяване на огъня в Газа с първоначално освобождаване на жени, деца, възрастни хора и болни заложници в замяна на освобождаването на 700 - 1000 палестински затворници, пише Дневник.

Това съобщава "Ройтерс", като се позовава на видяното предложение часове след като израелски медии писаха за предаден от "Хамас" списък с искания към Израел.

След тях военният кабинет се събра отново, за да ги обсъди, след като преговори с посредничеството на Катар, Египет и САЩ не доведоха до примирие преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху още снощи нарече исканията "нереалистични".

Днес полицейското присъствие в Ерусалим е засилено преди предстоящите молитви в първия петък от Рамазан.

Над 31 хил. са убитите палестинци в хода на войната в Газа (Израел твърди, че голяма част са бойци или свързани с "Хамас"), а над 71 хил. са ранени според здравните власти в Газа. При нападението на "Хамас" на 7 октомври срещу Израел загинаха 1200 души. ООН и ЕС предупреждават за риск от повсеместен глад, като според еврокомисар Янез Ленарчич, отговарящ за управлението на кризи, той вече е факт в някои райони.

Какво се предлага

"Хамас" говори за два етапа - първият е с размяната на заложници срещу затворници, а вторият е с освобождаване на всички задържани от двете страни.

Вторият обаче би трябвало да включва краен срок за изтегляне на Израел от Газа - идея, досега отхвърляна от Тел Авив като неприемлива.

В исканията на "Хамас" се говори за нуждата в списъка за освобождаване да са 100 палестински затворници, излежаващи доживотни присъди в израелски затвори. Казва се и че "Хамас" ще договори дата за постоянно прекратяване на огъня след първоначалната размяна на заложници и затворници, съгласно предложението. Краен срок за изтегляне на Израел от Газа ще бъде договорен след първия етап. Всички задържани от двете страни ще бъдат освободени на втори етап от плана.

Съгласно предишното предложение след преговори в Париж с участието на шефовете на службите на Израел, Египет и САЩ и премиера на Катар, Израел и "Хамас" биха приели 40 дни примирие и размяна на заложници срещу затворници в съотношение 10 към 1.

САЩ писаха преди малко над седмица, че Израел приема "по принцип" рамката на сделката и че топката е в "Хамас". До момента не е постигнат резултат.