Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Иван Таков: Истинският разговор за сигурността в София ще го проведем с този за бюджета

   
Иван Таков: Истинският разговор за сигурността в София ще го проведем с този за бюджета

Истинският разговор за сигурността в София ще го проведем с този за бюджета на Столична община за 2024 година. Това заяви лидерът на столичните социалисти и председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС Иван Таков. Според него, днешната извънредна сесия на тема "Сигурност" е обикновено пиар събитие за публична изява на определени политически лица, което няма да даде решение на проблемите в града. Той реагира остро на твърденията от страна на общински съветници от ПП-ДБ-СС, които заговориха за фашистки символи и прояви по време на протеста на гражданите срещу бежанския лагер в "Овча купел".

"Когато от ПП-ДБ ядоха торти с отрязани детски глави им се услаждаше, а сега реват от фашистки прояви, коментира Иван Таков. - Само преди три месеца точно тези хора разчлениха паметника на Съветската армия, която освободи България, Европа и света от нацизма, а днес се възмущават, че по улиците на София се развяват знамена с фашистки символи. За огромната опасност от събуждането на неофашизма у нас ние говорим от 15 години. Всичките ни действия са насочени в борбата срещу огнищата на нацизъм в града, които доскоро само припламваха, а вече шестват по улиците ни. За колегите от ПП-ДБ-СС още не е късно да проявят разум и да се присъединят към нашия доклад за местен референдум за запазване на Паметника на Съветската армия на мястото му в Княжеската градина. Това ще е едно добро начало за тях в борбата с фашистките прояви в града ни".

Лидерът на столичните социалисти добави, че проблемът със сигурността в София е сериозен и не бива да бъде подценяван. "Крайно наложително е да вземем мерки, но преди всичко трябва да изясним един много важен въпрос - какъв ще бъде подходът ни към сигурността в София, каза Иван Таков. - Дали кметът и неговата политическа група ПП-ДБ-СС ще продължат да работят по модела, наложен от Йорданка Фандъкова, или ще подходят отговорно към гражданите. В първия случай те ще се правят, че Столична община няма проблем със сигурността, че тази тема не касае и не е отговорност на местната власт, а когато се случи инцидент в града, ще го прехвърлят на МВР. Така действаха от ГЕРБ досега. Отговорното поведение е друго. Да бъде назначен заместник-кмет по сигурността, всички заедно да се погрижим за общинска полиция, да увеличим числеността ѝ, да оборудваме служителите с необходимата техника, защо не дори с дронове за наблюдение. Работата в тази посока е много и тя не е предмет на дискусия в едно пиарско събитие като днешната сесия. Този разговор ни предстои - в комисиите, заедно с бюджета на Столична община за 2024 година".

Иван Таков отбеляза също, че мигрантите в бежанските центрове са потърпевши. "Тези хора са жертви, а ние, българите, сме толерантни хора. Спасили сме си евреите през Втората световна война, на нашата територия сме приемали много бежанци. Днес обаче ние делим бежанците, коментира той. - Едните ги хвърляме като кучета зад телени огради, а на другите им осигуряваме безплатен градски транспорт, паркиране, хотели, жилища, настаняваме ги в домовете си. Очевидно нямаме единен стандарт за човещина. На фасадата на Столична община дори се вее знамето на Украйна, редом до българския трибагреник. Да вземем тогава да поставим до него и флаговете на Сирия, Афганистан, на Ирак... на всички бежанци, които са на наша територия. Така би било справедливо, в крайна сметка те всички бягат от война?!".