Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Парламентът прие облекчени правила за работа от разстояние

   
Парламентът прие облекчени правила за работа от разстояние

Промените в Кодекса на труда, които се отнасят до работата от разстояние, бяха смекчени в пленарна зала. Депутатът на ПП-ДБ Божидар Божанов предложи, а ГЕРБ-СДС и ДПС подкрепиха, текст, с който исканата от социалното министерство нова бумащина бе значително облекчена.

Новият текст предвижда, че с трудовия договор ще може да се уговаря повече от едно място на работа. Освен това работодателят ще може да промени мястото на работа за не повече от 30 работни дни годишно по писмено искане на работника при условия и по ред, определени с трудовия договор и/или с вътрешни актове на предприятието. Промените бяха окончателно приети днес с тази редакция на второ четене и първите реакции са положителни.

Социалното министерство настояваше всяка промяна на мястото на работа да се обявява с допълнително споразумение към трудовия договор, което щеше да наложи всяко преместване в друго населено място, колкото и да е кратко, да се декларира и в НАП. Между първо и второ четене депутатът Божидар Божанов направи опит да облекчи този изключително затормозяващ текст с предложения, които зам.-министърът на труда Николай Найденов категорично отхвърли, а в крайна сметка след неговите критики не ги гласува и комисията.

Днес при окончателното гласуване в пленарната зала, Божанов оттегли всичките си предложения и ги замени с ново - посоченото по-горе. Този облекчен вариант беше одобрен с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 40 от "Възраждане", БСП и ИТН гласуваха против, а петима се въздържаха, сред тях и един депутат на ГЕРБ.

Окончателно гласуваните промени решават ключови проблеми с идеите на социалното министерство. Работата от различни места в рамките на един град би следвало да остане без административни усложнения. Възможността в трудовия договор да се уговаря повече от едно място на работа ще е полезна за хората, които работят в хибриден режим между две населени места - например поделят работното си време между София и Перник. Освен това се спестява административната тежест при инцидентна смяна на мястото на работа за кратък период - примерно ако човек реши да работи през лятото за известно време от морето. Божанов първоначално предлагаше до 6 месеца човек да може да работи от друго населено място само с писмено уведомление, но това беше заклемейно като твърде дълъг период.

Въвеждат се обаче и редица нови условия. Работникът или служителят ще трябва да предостави на работодателя писмена информация за характеристиките на осигуреното от него работно място за извършване на работа от разстояние, като предстои да видим какво точно ще означава това - Божанов например твърди, че никъде няма изискване за посочване на конкретно помещение, бюро, диван и т.н.

Променят се изискванията за трудовия договор - в него задължително ще се посочват мястото и характерът на работата от разстояние, докато сега мястото липсваше. Става задължително с индивидуалния и/или колективния трудов договор, или пък с вътрешни актове на работодателя, да се приемат правила, чрез които да се определят редът за възлагането и отчитането на работата от разстояние; съдържанието, обемът, постигнатите резултати и други характеристики на работата, които са от значение за отчитане на извършеното. Сега този текст беше пожелателен.

Отговорността на работодателя ще може да се намали, когато пострадалият е допринесъл за трудовата злополука, като е допуснал груба небрежност или не е спазил предписаните му правила и норми за здравословни и безопасни условия на труд, гласи друг приет днес текст.

С промените се въвежда и т.нар. право на изключване - работникът или служителят няма да е длъжен да отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка.

ВНОСИТЕЛЯТ

Божидар Божанов също обясни смисъла на окончателно приетия днес текст:

- в случай, че служителят живее и работи дистанционно или в смесен режим в същото населено място, промяна на практика няма (няма да трябват допълнителни споразумения към договорите);

- в случай, че служителят иска да работи и от няколко предварително известни локации в други населени места (от родния си град, от съседно населено място, от къщата на село, от coworking пространство в курорт и т.н.), само населените места се посочват еднократно в договора, като с поправките в зала става сигурно, че това е позволено, защото досега се разчиташе на тълкуване от инспекцията по труда;

- до 30 работни дни годишно служителят може да работи от всякакво друго място, след съгласие на работодателя (може и по имейл), стига да спазва изискванията безопасни условия на труд.

Депутатът, който е сред най-големите борци срещу административната тежест, обяснява и защо не може да има абсолютна гъвкавост. "Международни конвенции и директиви за безопасни условия на труд ни задължават работодателят да носи отговорност при злополуки в работно време, и съответно трябва да има някакъв контрол, макар и формален, върху безопасността на работното място. Получих справка от НОИ за трудовите злополуки, и дори за програмистите за последните 5 години има 25 трудови злополуки", обяснява той.

Божанов благодари на Сачева, на ГЕРБ и ДПС. Благодари даже на МТСП, които свършили много през последните седмици. "Законът сигурно може да бъде критикуван дори във финалната му редакция. Но съм спокоен, че успяхме да го приемем във вид, който подобрява настоящата ситуация, така че служителите да не усетят промяната, а работодателите да имат повече сигурност, че дистанционната работа е в рамките на закона", пише той.

https://twitter.com/bozhobg/status/1768247393214935242