Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Тагарев: Първите БТР-и вече са в Украйна

   
Тагарев: Първите БТР-и вече са в Украйна

Първите БТР-и, които България дари на Киев, вече са в Украйна. Това стана ясно по време на пресконференция на военния министър Тодор Тагарев.

През последните седмици именно той беше нападнат от ГЕРБ и ДПС с твърденията, че е причина за забавянето на предоставянето на бронираната техника. И вътрешният министър Калин Стоянов се опита да прехвърли цялата отговорност за бавенето на предаването на БТР-ите на Украйна на военния министър Тодор Тагарев. Машините, които са повече от 100, са собственост на МВР и са дарени с меморандум между българското вътрешното министерство и украинското Министерство на отбраната.

На пресконференцията в четвъртък, Тагарев представи процеса по изпращане на българските БТР-и на Украйна, като припомни, че на 20 ноември МС одобри споразуменията с Киев. "Споразумението беше ратифицирано на 22-ри ноември. Законът е обнародван на 2-ри януари", каза министърът.

На 24 януари 2024 г. е издадена заповед за превозването на бойните машини, а пет дни по-късно, 29 януари, е започнала операцията по изпращане на машините, като първият ешелон от 30 вагона е тръгнал на 7 март.

Стана ясно, че 240 военни са участвали в операцията и че разходите по изпращането на първите бройки били 170 000 лв.  Министър Тагарев награди за организирането на логистика и транспортиране на бронираната транспортна техника Бисер Минчев, зам.-министър на транспорта, Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната, Ивелина Дундакова, зам.-министър на вътрешните работи и военнослужещи.

Запитан дали има възможност за нова допълнителна военна помощ на Украйна, Тагарев каза, че има решения, които все още са отворени. Само преди дни стана ясно, че в момента България изпраща и 122 мм самоходни артилерийски установки "Гвоздика" и бронирани машини БРДМ-2. МО твърди, че е класифицирана информация какво и как се изпраща. В четвъртък Тагарев повтори същото.

Тагарев каза още, че решението дали ще остане на настоящия си пост ще бъде взето от политическите сили. Той изрази надежда "който и да е министър на отбраната" да получи парламентарна подкрепа.

Тагарев изрази надежда, че 3D радарите, които България ще купува за около 400 млн.лв , ще дойдат навреме за пристигането на първите F-16. Той натърти обаче, че радарите не са задължителни и че настоящите модернизирани български радиолокационни системи може да са съветската епоха, но също могат да бъдат използвани, защото са модернизирани.

Относно придобиването на американските бойни машини "Страйкър", министърът има уверението на ръководството на завода ТЕРЕМ, че всички необходими действия по подготовка на инфраструктурата ще бъдат завършени в срок.

Тагарев обяви и, че работи за увеличение на заплатите в МО и армията със задна дата, считано от 1 януари т.г. и че тези дни ще говори с финансовия министър Асен Василев как да стане това. Иначе бюджета го позволявало.

Започна делото за заплахите срещу Тагарев

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев каза пред съда, че се е почувствал уплашен от изпратено му съобщение във Фейсбук. Това той обясни пред районния съд в София по време на делото срещу Григор Димов, предава БТА.

След като получих съобщението, го показах на колегата си Елена Маркова и после докладвах на ГДБОП, за да направят проверка, каза министърът пред съда.

Той уточни, че е разпитан от антимафиотите в сградата на Министерството на отбраната. Тагарев поясни, че друг път, когато е получавал заплахи, не е подавал сигнал в МВР.

Министърът посочи, че заплашителното съобщение съвпаднало с т.нар. Поход за мир, който в същите дни бил обявен.

На първото заседание по делото в края на ноември миналата година се оказа, че Димов не е получил в срок обвинителния акт и затова началото на процеса беше отложено. Освен това тогава и Тодор Тагарев не е бил редовно уведомен.

Прокуратурата даде на съд Димов за това, че на 4 юли изпрати на министъра на отбраната заплашително съобщение на личния си профил във Фейсбук. По случая беше образувано досъдебно производство.

В хода на разследването бяха разпитани свидетели, направени бяха експертизи и бе установено, че профилът в социалната мрежа, от който е изпратена заканата, е създаден и използван от Димов.

На 19 юли Софийският районен съд пусна от ареста срещу подписка Григор Димов.