Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини

Камерите на Столична община не се поддържат, 400 от тях не работят

   
Камерите на Столична община не се поддържат, 400 от тях не работят

Имаме проблем със софтуера на камерите на Столична община, но това нещо в най-кратки срокове, по уверение на кмете на София Васил Терзиев, ще бъде отстранено. Това каза пред журналисти директорът на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) главен комисар Любомир Николов. Той присъства на извънредно заседание на Столичния общински съвет, свързано със сигурността в столицата.

Общо камерите за видеонаблюдение на Столична община са 3800, като от девет месеца те не се поддържат и 400 от тях не работят, казаха от Столичния общински съвет.

В отговор на въпрос за състоянието на камерите на СДВР Любомир Николов отговори, че СДВР разполага с достатъчно камери и то в централна градска част, което е в помощ за разкриване на престъпления. 

 

БТА

 

Николов коментира и мерките по отношение на конфликтите с чужденци през последните дни, като посочи, че мерките вече са предприети и не са спирали. Сега със Столичния общински съвет набелязваме съответни мерки за тясно взаимодействие със Столична община. С тях ще гарантираме сигурността на гражданите и засилване на присъствието на полицията от района на Централна гара до бул. "Мария Луиза,", както и пешеходната зона на булевард „Витоша“, обясни още Николов.

По думите му около местата, които са настанени мигрантите, също има засилено полицейско присъствие, като се обмисля вариантът охраната на тези центрове да бъде поета от Министерството на вътрешните работи. С промени в някои закони ще бъдат назначени още 266 служители, които да поемат охраната на тези места, обясни Николов. 

Директорът на МВР посочи, че столичани и гости на столицата се чувстват притеснени, когато виждат служители с "дълго оръжие", разхождайки се по пешеходни зони, където има концентрация предимно на гости на града. Приехме тяхното предложение и в тази централна част ще бъдат изтеглени служителите с такова оръжие, допълни Николов. Тези служители ще бъдат пренасочени към покрайнините- там, където трябва да респектираме тежък криминален контингент или лица, които се подготвят да извършат тежки престъпления, обясни още той. 

По време на заседанието Николов посочи, че през изминалата година е регистриран спад на престъпленията и увеличение на разкриваемостта. "Запознат съм със статистиките отпреди 10-15 години, никога не са регистрирани толкова добри резултати на разкритите престъпления, какъвто има през 2023 г.", коментира още директорът на СДВР.