Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини

Служители на столичното метро подготвят протест

   
Служители на столичното метро подготвят протест

Служители на столичното метро подготвят протест под надслов „За достойнo разпределение на средствата за увеличение на работните заплати в "Метрополитен", съобщиха от КНСБ. 

Протестът ще се проведе в пространството (тротоара и уличното платно, както и входът на метростанция „Сердика“) пред сградата "Метрополитен" ЕАД“, намираща се на ул."Княз Борис І" №121 в София. Протестиращите са в готовност да блокират и двата входа на метростанция "Сердика". 

Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ подкрепя недоволството им, което е продиктувано от опасения, че сключеното на 26 февруари споразумение с кмета на София Васил Терзиев за увеличение на възнагражденията с 15% няма да се изпълни във вида, в който е подписано.  

"Опасенията на хората са, че има индикации, споразумението да не бъде изпълнено, така както е написано, а да има разпределение на възнаграждения с цел изравняване, което нито е синдикално, нито е редно, защото противоречи на това, което сме се споразумели", каза Александър Шопов, председател на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ.

Шопов информира, че на 15 март в 11:30 ч. ще се проведе среща на представители на синдикатите и ръководството на дружеството, на която ще се обсъжда въпроса за заплатите на служителите и работниците в "Метрополитен". 

Увеличение на заплатите на служителите в метрото ще има, каза Стоян Братоев, директор на "Метрополитен" ЕАД. Той посочи, че на срещата между кмета на София Васил Терзиев с директорите на транспортните дружества и представителите на синдикатите, която се състоя на 26 февруари в Столичната община, е договорено с 15% увеличение на фонда за заплати в дружеството. Водят се преговори дали увеличението да е с 15 % за всички служители и работници или на тези с по-високи заплати то да е по-малко, каза Братоев. "Най-вероятно обаче увеличението ще бъде 15% за всички служители и работници, тъй като трябва да се направи система за заплатите, която не е направена", посочи директорът на транспортното дружество, в което работят около 1800 човека. Братоев увери, че окончателното решение ще се вземе съвместно със синдикатите.

Източник: БТА