Събота, 27 Апр 2024
           
Коментари

Обама: Човечеството трябва да предпази Земята и едва след това да мечтае за колонизация на Марс

   
Обама: Човечеството трябва да предпази Земята и едва след това да мечтае за колонизация на Марс

Човечеството трябва да предпази Земята и едва след това да мечтае за колонизация на Марс, тъй като ядрена война или необуздан климат няма да направят Червената планета по-пригодна за живот, заяви Барак Обама, пише БНР.

Говорейки на конференция за възобновяемите източници на енергия вчера в Париж, експрезидентът на САЩ коментира "олигарсите" от Силициевата долина, много от които изграждат космически кораби, които биха могли да отведат хора на Марс.

"Но когато чуя някого да говори за план за колонизиране на Марс, тъй като околната среда на Земята може да се влоши и планетата да стане непригодна за живот, аз поглеждам учудено към него".

"Дори след ядрена война Земята ще бъде по-подходяща за живот от Марс, дори ако не направим нищо за климатичните промени, все още ще има кислород. А доколкото знаем - на Марс няма", каза Обама.

"Бих искал ние да инвестираме в грижа за тази планета тук", изтъкна той и подчерта, че изследването на космоса трябва да има за цел събиране на знания и открития, а не толкова създаване на ново пространство за живот.

"Ние сме създадени за това място и би било добре, ако го запазим да става за живот", заключи експрезидентът на САЩ.