Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Герт Вилдерс се отказа от кандидатурата си за премиер на Нидерландия

   
Герт Вилдерс се отказа от кандидатурата си за премиер на Нидерландия

Нидерландският антиислямски популистки лидер Герт Вилдерс се отказа от кандидатурата си за министър-председател на страната въпреки победата на партията му на изборите през 2023 г., пише Manager.

„Мога да стана министър-председател само ако ВСИЧКИ партии в коалицията подкрепят това. Случаят не беше така“, написа той в  социалната мрежа X.

Неговата Партия на свободата (PVV) спечели най-много гласове миналата година, но се нуждаеше от подкрепата на други партии, за да сформира коалиция.

Преговорите с три други партии за формата на ново правителство продължават.

Преговарящият, водещ последния кръг от преговори, който приключи във вторник, трябва да сподели своя доклад с парламента в четвъртък.

„Бих искал десен кабинет. По-малко убежища и миграция. Нидерландия на първо място. Любовта към моята страна и избирателите е голяма и по-важна от собствената ми позиция“, написа Вилдерс в публикацията си в сряда вечерта.

60-годишният Вилдерс прекара месеци в преговори с дясноцентристките „Народната партия за свобода и демокрация“ (VVD), „Нов социален договор“(NSC) и протестното „Движение на гражданските фермери“ (BBB), за да се опита да сформира коалиционно правителство.

Лидерите на тези три формации настояха тази седмица, че единственият начин, по който биха били готови да продължат напред, е ако и четиримата партийни лидери се съгласят да не поемат роля в правителството, според нидерландската обществена телевизия NOS.

Не е ясно дали се е появила компромисна фигура за премиерския пост. Днес се очаква и парламентарен дебат по въпроса.

Победата на PVV миналата година не само разтърси местната политика, но имаше отражение в цяла Европа, тъй като Нидерландия е един от основателите на сегашния Европейски съюз.