Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Почина патриарх Неофит

   
Почина патриарх Неофит

Българският патриарх Неофит е починал на 78-годишна възраст след дълго боледуване. Новината бе официално потвърдена и с изявление, публикувано на сайта на Светия Синод.

"Боголюбиви братя и сестри, на 13.03. 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история - блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил.", гласи изявлението. 

Призовават се православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство - в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога.

Изразява се благодарност към ръководството на Военномедицинска академия - София в лицето на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., на чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, д.м.н., началник на катедрa "Анестезиология и интензивно лечение", на лекарите и медицинския персонал в интензивното отделение, за старанието и грижите, които положиха за Светейшия патриарх.

Припомняме, че по-рано новината потвърди неофициално пред "24 часа" източник от Светия Синод.

Вече са били уведомени всички митрополити. Малко преди това президентът Румен Радев, премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел също са получили информация за кончината на патриарх Неофит.

Игуменът на Църногорския манастир Никонор потвърди новината. "ВЕЧНА И БЛАЖЕНА ДА БЪДЕ ПАМЕТТА НА СВЕТЕЙШИЯ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ НЕОФИТ! 1945-2024 Трети по ред Български патриарх след възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква през 1953г.", написа той във "Фейсбук". 

Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Ще остане незабравим в сърцата ни с неговата любов, благост, смирение и търпение! Светъл път, Светейший владико! Това написа във "Фейсбук" Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. 

Слухът за смъртта на патриарха се е разпространи в късния следобед, но никой не е потвърдил официално. 

Няма потвърждение от ВМА, където от месеци бе настанен патриарх Неофит. Лекари от самата болница също подсилиха мълвата за фаталния край със свои наблюдения от стаята, в която той е бил настанен. Според тях жена, чието име те не знаят е посещавала всеки ден през тези месеци патриарха, дори в дните, когато той е бил в медикаментозна кома и не е могъл да общува с никого. Според източник от СВ. Синод товао е една от неговите помощнички, която през последните години бди над здравето на патриарха.

Във фейсбук се разпространиха постове с молба да се молим за патриарха. В няколко сайта се появиха опровержения с позоваване на Св. Синод. В едно от тях пишеше даже, че патриархът е контактен, но до него има достъп само един владика заради вирусите.

Припомняме, че официално от синода съобщиха на 29 ноември м.г., че главата на БПЦ е във ВМА, приет е бил с белодробно заболяване. Стана ясно, че е бил поставен в медикаментозна кома, а в храмове в цялата страна бяха направени молебени за здравето му.

Патриарх Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 г. със светското име Симеон Николов Димитров. Подстриган е за монах с името Неофит от българския патриарх Максим на 3 август 1975 г.

Неофит е бил ректор на Духовната академия. В продължение на 12 години е Русенски митрополит.

В края на 2012 г. Комисията по досиетата обяви, че митрополит Неофит е сътрудничил на Държавна сигурност. Документи с негови донесения липсват.

След кончината на патриарх Максим през 2012 г. митрополит Неофит е сред тримата номинирани за нов първопредстоятел на православната църква. Изборът се състоя на 24 февруари 2013 г.