Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

ГЕРБ и ДПС дърпат от бюджета за дупката във Фонда за енергийна сигурност

   
ГЕРБ и ДПС дърпат от бюджета за дупката във Фонда за енергийна сигурност

Делян Добрев като председател на енергийната комисия в парламента, вкара за разглеждане предложението за попълване на фонда за енергийна сигурност.

Асен Василев прибрал парите в бюджета, атакува герберът финансовия министър.

В защита на Асен Василев се хвърли Венко Сабрутев. Моля да се държим експертно, призова депутатът от ПП-ДБ, но Делян Добрев го заплаши, че ще го изгони от комисията. 847 милиона лева източил Асен Василев, по думите на Добрев от Фонда, но са изхарчени незнайно за какво. Тези пари обаче ще трябва да върнем на ЕК. В резултат токът ще скочи с около 20%, а Добрев поясни, че скокът ще е не само за бизнеса, но и за бита.

От 2022 г. са източени близо 4 милиарда лева.

Отново се включи Сабрутев, който обясни, че действително има дупка във фонда, но тя не се дължи на Асен Василев, а на други фактори. Между него и Станислав Анастасов бяха разменени реплики, включиха се и Рамадан Аталай и Ивайло Мирчев.

Делян Добрев отново пое контрола над заседанието и посочи, че такъв скок на тока ще увеличи значително общата инфлация, което е единственият критерий, на който не отговарям за влизане в клуба на богатите. Ще видим Еврозоната през крив макарон, предупреди той и поиска да се спасят гражданите и бизнеса от шоково поскъпване на тока.

КЕВР подкрепи предложението на Добрев. За Иван Иванов, председател на регулатора, единият изход е да се попълни дупката във фонда от Министерство на финансите. До един период във фонда, по думите му е имало, достатъчно средства, за да може КЕВР да контролира цените на електроенергията. Иван Иванов посочи, че действително цената на тока влияе на общата инфлация. Ако се върне добавката от 30 лева задължение към обществото, токът скача с 20%. Той настоя министърът на финансите да преведе парите към Фонда. Енергийният министър Румен Радев отчете приходният дефицит във фонда. Според него предложението на Делян Добрев ще реши проблема. Но се вземали и други мерки, за да се попълни този дефицит.

В крайна сметка предложението мина. Очаква се предложението да влезе утре в дневния ред на пленарна зала.

Делян Добрев заедно с Бойко Борисов, Делян Пеевски и Станислав Анастасов са вносители на проект, с който се предвижда финансовият министър Асен Василев да бъде задължен до 31 март да покрие "дупката" във Фонда за енергийна сигурност. Вносителите се позовават на писмо от председателя на ФСЕС Диан Червенкондев, според което той информира Асен Василев за "наличие на ликвидни проблеми и невъзможност да изпълнява вменените му задължения съгласно Закона за енергетиката".

news.bg