Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Лекарствата за сърдечните заболявания стават безплатни

   
Лекарствата за сърдечните заболявания стават безплатни

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерство на финансите осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания. От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от Касата и ще бъдат безплатни за пациентите. Това обяви премиерът в оставка акад. Николай Денков преди заседанието на Министерски съвет (МС).

Промяната ще има и социален ефект - за българите с ниски доходи спестените средства ще са възможност да си купят по-качествена храна, билети за театър, кино и концерти. В дългосрочен план е и мярка за демографската криза.

Наднормено тегло, алкохол, стрес - върху много фактори може да се влияе, казва доктор Тихомир Христов

Денков поздрави Министерство на финансите за битката за българските граждани. Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в страната. 600 000 души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце.

Друга мярка, която ще приеме МС, е премахването на студентските такси. От нея ще се възползват 127 00 студенти и докторанти. Със законодателните промени от началото на 2022 г. детските градини станаха безплатни, училищното образование е безплатно, а от 2024/2025 г. учебниците и познавателните книжки за всички ученици от 1 до 12 клас ще са безплатни. Усилията си струват и трябва да продължат, каза в заключение Денков.