Неделя, 28 Апр 2024
           
Политика

Шалапатова: Не е вярно, че предлагаме замразяване на минималната работна заплата

   
Шалапатова: Не е вярно, че предлагаме замразяване на минималната работна заплата

  BGNES

Не е вярно, че сме давали предложение за конкретен критерий, който да бъде водещ в определянето на минималната работна заплата, както и не е вярно, че ние предлагаме нейното замразяване. Това каза министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова в отговор на журналистически въпрос по повод медийно твърдение на председателя на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров.

Шалапатова трябваше да участва в заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика, но заседанието бе отложено поради удължаване на работата на депутатите в пленарната зала. За качествения социален диалог от Министерството на труда и социалната политика насърчаваме да има договаряне между синдикатите и работодателските организации, каза още тя.

Предлагаме да се отчетат всички критерии в директивата за минималните работни заплати в ЕС, добави Шалапатова. Това е общоевропейски подход - да не се залага само на размера на средната работна заплата, какъвто е механизмът сега, а да се вземат няколко други критерии, които могат да бъдат добра възможност за повишаване на минималната работна заплата. Нашето становище е, че минималната работна заплата трябва да бъде определяна и спрямо производителността на труда на хората, каза още Шалапатова и припомни възможността за повишаване на дигиталните компетенции на хората повишаване на тяхната конкурентоспособност.

България не може да остане дестинация на евтина работна ръка, допълни Шалапатова. Преди ден в Брюксел обсъждахме какви мерки да предприемем, за да не става така, че млади хора от България да избират други държави само заради по-високата минимална работна заплата там, добави тя.

Шалапатова посочи още, че работна група ще прави симулации как може да се отчита инфлацията и различни икономически фактори, за да може да направи предложение, но засега работата ѝ е в много ранен етап. Ще се консултираме и с други държави кои индикатори и параметри се взимат предвид при формиране на минималната работна заплата, допълни тя. Срокът за пълното транспониране на директивата е ноември, посочи още тя.

В отговор на въпрос за личното ѝ мнение Шалапатова каза, че субективното ѝ мнение е да се довери на работната група, защото работата на министъра е винаги да чува различните гледни точки. На минималната работна заплата не може да се гледа като на социална помощ, това е механизъм, с който всички министри в ЕС искаме да гарантираме, че нямаме работещи бедни и хората са конкурентоспособни, добави тя. Императив към социалните партньори няма да има от страна на министъра, увери Шалапатова.

В началото на април предстои работно посещение на представители на Международната организация на труда в България.