Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

ЕП прие първи по рода си закон за свободата на медиите

   
ЕП прие първи по рода си закон за свободата на медиите

Европейският парламент (ЕП) прие първия по рода си закон за свободата на медиите, чиято цел е да защитава журналистите, да се бори с политическата намеса в редакционните решения и да увеличи прозрачността на собствеността на медиите, предаде АФП.

Текстът беше одобрен в голяма степен с 464 гласа "за", 92 "против" и 65 "въздържал се".

"Не трябва да си затваряме очите пред факта, че свободата на печата е застрашена в целия свят, включително и в Европа. Убийството на Дафне Каруана Галиция в Малта, атаките срещу свободата и плурализма на пресата в Унгария и много други неща показват това ясно", заяви германският евродепутат Сабине Ферхайен, докладчик по текста.

"Европейският закон за свободата на медиите е нашият отговор на тази заплаха", продължи евродепутатът, член на ЕНП (Европейска народна партия),по време на дебат на пленарната сесия в Страсбург.

Проектът за регламент беше представен от Европейската комисия през септември 2022 г. с цел защита на плурализма и независимостта на медиите в условията на влошаваща се ситуация в страни от ЕС като Унгария и Полша, но също така и на шпионски софтуер като Pegasus или Predator, използван срещу журналисти.

"Не беше лесно да се стигне до този момент. Законът имаше много противници, ако не и врагове", заяви заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова, която отговаря за ценностите и прозрачността, тъй като крайно десните евродепутати обвиниха ЕС, че е превишил правомощията си, като е приел закон по темата.

Текстът се отнася по-специално до зачитането на поверителността на журналистическите източници и забраната за внедряване на технологии за наблюдение, като например шпионски софтуер, в устройствата, използвани от журналистите. /БГНЕС