Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Безумното строителство в София продължава и не личи кметът да иска реформи

   
Безумното строителство в София продължава и не личи кметът да иска реформи

От случващото се дотук в Столичната община изглежда, че кметът на София Васил Терзиев има доверие на сегашния главен архитект Здравко Здравков въпреки недоволството, което неговата работа е предизиквала досега, и въпреки критиките, на които са подложени много негови решения. Това заяви в предаването "Опозиция" на "Сега" арх. Любо Георгиев, който доскоро бе част от екипа на Терзиев и дълго време се сочеше за нов главен архитект на столицата, ако действащият кмет спечели изборите. В крайна сметка обаче през февруари водещият архитект в професионалното сдружение "Екипът на София" съобщи, че повече няма да е част от хората около Терзиев. След това Георгиев поясни, че не е получил доверието да провежда общинската политика в тази сфера.

"Нямам отговор на въпроса защо Здравков продължава да е главен архитект на София и не съм аз човекът, който трябва да го даде", коментира Георгиев. Според него в сферата на градското планиране и архитектурата промените се случват бавно, което обаче не означава, че те не са възможни. "Означава, че на човек му е нужно повече време да се ориентира какво как работи. Може би това е отговор на въпроса защо досега не бяха направени директни стъпки в тази сфера. В липсата на промени по отношение на главния архитект аз разчитам послание, че няма ясен изказ за заявените по време на предизборната кампания намерения за реформи, поне в сферата на градското планиране".

Георгиев каза още, че е рано да се правят оценки и че кметът има още повече от 3,5 г. да реализира програмата си в градоустройството. "Силно желая и се надявам той да реализира всички мерки, което детайлно описахме, че трябва да се случат. Виждайки състоянието на града, те са абсолютно необходими", каза още лидерът от "Екипът на София".

За да опита да спре неспиращото бясно строителство, Столичната община трябва да инициира промени в Общия устройствен план, смята архитектът. "Това, което виждаме като презастрояване, е само ордьовърът на това, което може да дойде предвид неговите параметри. В момента ОУП мисли преди всичко за още и още строителство, но не и за качеството на средата. Още преди години "Софияплан" показа, че ако се реализира всичкото позволено строителство в Столична община, това ще бъде жилищна площ за още 1 млн. души. Първо, те няма откъде да дойдат, и второ, едва ли ние искаме да идват. Това налага почти по спешност актуализация на ОУП. За съжаление, аз и колегите ми не достигнахме до етапа да се занимаем с него. В същото време действащият главен архитект казва, че промяната на устройствения план е "опасна задача". Естествено, може да има негативи, но негативи има и в момента. За съжаление, в Столична община все още се работи в интерес на хаоса", каза още арх. Любо Георгиев.

segabg.com