Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Бил Клинтън: Опитите ми да превърна Русия в западен партньор се провалиха

   
Бил Клинтън: Опитите ми да превърна Русия в западен партньор се провалиха

„Опитите ми да превърна Русия в западен партньор се провалиха.“
Това заяви експрезидентът на САЩ Бил Клинтън, като потвърди, че разширяването на НАТО през 1999 г. е било изключително полезно, съобщи TVP World.

На конференцията "Нашата сигурност не е очевидна" Клинтън подкрепи разширяването на НАТО като мъдра инвестиция и разумен риск, който значително е укрепил Алианса.

Клинтън не изрази съжаление за опитите за сътрудничество с Русия. В речта си той припомни подписания през 1997 г. Учредителен акт НАТО-Русия.

"Не успяхме, Русия тръгна в друга посока, но е важно да се стремим да действаме правилно", каза той.

Експрезидентът подчерта важността на стремежа към коректност и предрече възможността за създаване на по-добра история след 25 години.

Клинтън похвали влизането на Швеция и Финландия в НАТО, като изтъкна значителните им възможности, които може да засилят отбранителните и военните способности на Северноатлантическия съюз. Той също така заяви, че Алиансът се развива благодарение на колективните усилия и е от полза за всички, въпреки някои мнения, че САЩ харчат прекалено много за него.

По време на конференцията чешкият президент Петер Павел говори за сложността на присъединяването към НАТО, като призна, че има както външна, така и вътрешна опозиция. Той похвали новите членове за това, че са се доказали като надеждни партньори, и подчерта, че Чешката република отделя 2 % от своя БВП за отбрана.

"Ситуацията вероятно ще изисква от нас още по-големи разходи за отбрана", оцени той.

Бивш председател на Военния комитет на НАТО, Павел подчерта, че е необходимо Алиансът да повиши общия си военен капацитет и да поддържа числено превъзходство. Той призова страните членки да увеличат производството на отбранителна продукция и да подобрят бойните способности на армиите си, като извлекат поуки от войната на Русия срещу Украйна.

Чешкият министър-председател Петр Фиала обяви, че Чешката република се е ангажирала да достави 800 000 артилерийски снаряда на Украйна до края на годината, като е обещала допълнителни 200 000 снаряда. Тази инициатива, подкрепена от 18 държави, е в допълнение към закупуването на 300 000 снаряда от трети страни.

Фиала предупреди да не се проявява безразличие към руската инвазия в Украйна. Той подчерта, че Русия няма да спре с Украйна и че са застрашени и други страни като Молдова и балтийските държави. Въпреки двегодишната война, единството на Запада се запазва.

"Трябва да изпратим послание до Кремъл, че ще предоставим на Украйна всички ресурси, с които разполагаме, за да може тя да се защити и да отблъсне нашественика", заяви бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън.

Британецът подчерта, че изграждането на отбраната и устойчивостта на НАТО "е в наш собствен егоистичен интерес". /БГНЕС