Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Байдън и Тръмп получиха номинациите на своите партии за президентските избори в САЩ

   
Байдън и Тръмп получиха номинациите на своите партии за президентските избори в САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп получиха номинациите на своите партии във вторник, поставяйки началото на първото повторение на президентски избори в страната от близо 70 години, пише Investor.

Байдън се нуждаеше от 1968 делегати, за да получи номинацията и снощи премина този праг, след като започнаха да пристигат резултатите от първичните избори в Джорджия, съобщи Edison Research. Резултати дойдоха и от Мисисипи, щата Вашингтон, Северни Мариански острови и от демократи, живеещи в чужбина.

Часове по-късно Тръмп постигна изискваните 1215 делегати, за да си осигури номинацията на Републиканската партия за президентските избори, след като четири щата гласуваха на първични избори, включително Джорджия, където Тръмп трябва да отговаря по наказателни обвинения за усилията си да подмени резултатите от изборите в щата през 2020 г. Във вторник трябваше да бъдат разпределени 161 делегати в Джорджия, Хавайските острови, Мисисипи и щата Вашингтон.

81-годишният Байдън публикува изявление, след като си осигури номинацията на демократите, като критикува „кампанията на възмущение, отмъщение и отплата“ на Тръмп, която „застрашава самата идея за Америка“.

„Сега гласоподавателите трябва да направят избор за бъдещето на тази страна. Дали ще се изправим и ще защитим демокрацията си, или ще позволим на други да я разрушат? Ще възстановим ли правото на избор и ще защитим ли свободата си, или ще позволим на екстремисти да ги отнемат?“, запита той.

Изходът от изборите във вторник беше по същество предрешен, след като последният останал опонент на Тръмп за номинация на Републиканската партия, бившият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли, прекрати кампанията си след доминацията на Тръмп в „супервторника“ миналата седмица, когато той спечели първичните избори в 14 от 15 щата.

Във видео, публикувано в социалните мрежи, Тръмп заяви, че няма време за празнуване и вместо това вниманието трябва да бъде насочено към постигане на победа над Байдън, когото нарече „най-лошия“ президент в историята на САЩ.

В същото време Байдън имаше само символична опозиция в предизборната кампания на Демократическата партия, но либерални активисти, недоволни от подкрепата му за войната на Израел в Газа, убедиха значително малцинство от демократите да гласуват с „не подкрепям никого“ в знак на протест.

И Байдън, и Тръмп вече насочиха вниманието си към президентските избори на 5 ноември, като проведоха предизборни събития по едно и също време в Джорджия в събота.

За последен път повторение на двубой на президентските избори е имало през 1956 г., когато президентът от Републиканската партия Дуайт Айзенхауер победи бившия губернатор на Илинойс Адлай Стивънсън от Демократическата партия за втори път.

Тази година избирателите не са въодушевени от повторението на горчивите избори през 2020 г., като обществени допитвания на Ройтерс и института Ipsos показаха, че както Байдън, така и Тръмп са непопулярни сред мнозинството избиратели.