Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Президентът не обяви кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство

   
Президентът не обяви кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство

След края на консултациите президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Тъй като в Конституцията няма изрично посочен срок за това, решението е на държавния глава. В разговорите с парламентарно представените формации, включително при последните с "Има такъв народ", президентът не обяви как смята да постъпи.

Единствено каза: "Ясна е целта на консултациите: да се създадат условия, които да подпомогнат съставянето на правителство, както е определено в нашата Конституция."

В първия ден на срещите ГЕРБ поиска от президента още време за преговори, "Продължаваме промяната - Демократична България" остави решението на Радев. След като мандатът бъде връчен, посочената за премиер Мария Габриел има седем дни да го върне празен или с предложение за структура и състав на Министерския съвет.

Стратегията на президента при процедурата с мандатите е важна не само защото може да притиска политическите сили и действията му да дават поле за тълкувания дали самият Румен Радев иска да се върви към предсрочни избори. Друга съществена причина е, че, ако се стига до нов вот за Народно събрание, той може да се съчетае с предстоящите в началото на юни избори за Европейски парламент. Ако те са на 9 юни, както се очаква, развръзката за правителство, трябва да е известна най-късно до 9 април, тъй като по Конституция трябва да има два месеца между назначаването на служебно правителство и датата на изборите.