Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

ЕС променя правилата - иска затвор при нарушаване на санкциите срещу Русия

   
ЕС променя правилата - иска затвор при нарушаване на санкциите срещу Русия

Подкопаването на санкциите срещу Русия да се криминализира и да се наказва с до 5 години затвор във всички страни-членки на ЕС. Това се съдържа в директива, гласувана от Европейския парламент, съобщи БНР.

Директивата бе приета с 543 гласа "за", 45 "против и 27 "въздържал се". Всички български евродепутати са подкрепили приемането й, като единствено социалистката Елена Йончева не е участвала във вота.

Директивата трябва да бъде одобрена също от Съвета на ЕС. Тя ще влезе в сила 20 дни след публикуването й в Официалния вестник на ЕС. Страните-членки ще имат срок от една година, за да въведат промените в националното законодателство.

ЕС въведе над 40 кръга от санкции срещу по силата на общата външна политика и политика на сигурност, последно срещу Русия заради нападението над Украйна, отбелязва Европарламентът, цитиран от БТА. Европейската комисия обаче е установила, че непоследователното прилагане на санкциите е подкопало тяхната ефикасност.

Новата директива предвижда нарушенията на санкциите да се третират като престъпление във всяка от страните в ЕС. Занапред за нарушения ще бъдат приемани отказът да се замразят средства; неспазването на забрани за пътуване или оръжейно ембарго; прехвърлянето на средства към лица, подложени на санкции; правене на бизнес с държавни субекти на държави, намиращи се под санкции. Предоставянето на финансови услуги или правни съвети в нарушение на санкциите също ще бъде наказуемо престъпление, пояснява БТА.

За заобикаляне на санкциите ще бъде възприемано укриването или прехвърлянето на средства, подлежащи на запор; укриване на истинската собственост на имущество и неотчитане на необходимата информация. При нарушения от страна на дружества съдиите ще могат да налагат възпиращи глоби, а при неумишлено неспазване на правилата за търговия с оръжие или изделия с двойна употреба ще бъдат постановявани наказания за проява на сериозна небрежност.