Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Даниел Вълчев: Докато гледаме на държавата като на поле, на което се надиграваме, няма да постигнем нищо добро

   
Даниел Вълчев: Докато гледаме на държавата като на поле, на което се надиграваме, няма да постигнем нищо добро

Това, което се случва в България, няма собствена стойност. Това е реплика на това, което става в света. Натискът, който идва, е това, което имаме. 

Това каза в студиото на Би Ти Ви Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ, бивш министър и депутат от НДСВ.

По-важна е темата – какво става в Европа. Защото предстоят европейски избори. На покрива на ЕС вървят пет кризи и е много важно как ще се решат – Ковид, климата, войната, миграцията и газа. Тези проблеми са много близки до нас, макар да изглеждат далечни. ЕК поставя акцента върху войната в Украйна и климата. Но войната разрушава европейската икономика, за разлика от САЩ, които подобряват своята икономика. Второ, ние не знаем какви са проблемите с климата. Следователно ние правим тежки заграждения около икономиката на Европа. Същото е положението с мигрантите, много съдби стоят зад този проблем. Приемащото население е също много напрегнато. В този смисъл за хората двата основни въпроса са икономиката и  идентичността, която хората смятам, че започват да губят, коментира Вълчев.

Споед него ние нямаме мъдрост да се справим с реформата в съдебната система, макар да имаме сили. 

Винаги ще има хора, които ще влияят върху съдебната система, така е в целия свят. В съдебната система има читави хора, но големият въпрос са знаковите, ключови дела, за които хората имат големи очаквания. В съдебната система не става дума за компетентност, а за злонамереност (...)  Затова, според мен, ние трябва да посочим кои са целите и какви механизмите, за да постигнем промените в съдебната система, подчерта юристът. 

Вълчев не мисли, че това, което се случи в Конституцията, ще промени нещата принципно. Той  лично не вижда в тях да са заложени реформи в съдебната система. 

Даниел Вълчев изтъкна на финала на разговора, че ние не гледаме на държавата като на общност, а като някакво поле, на което се надиграваме. И докато по този начин гледаме на общото, тоест на държавата, няма да постигнем нищо добро.