Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

Лев Гудков: Живеем в лицемерно и опортюнистично общество, 60% от младите руснаци подкрепят Путин и войната

   
Лев Гудков: Живеем в лицемерно и опортюнистично общество, 60% от младите руснаци подкрепят Путин и войната

Ние живеем в лицемерно, страхливи и опортюнистично общество, и именно това ние го показваме. И когато ни кажат, че 86% вярват на Путин или одобряват дейността му (войната), получаваме декларативна подкрепа за Путин на думи. Това означава, че хората може би се замислят и дори лъжат социолозите. А те лъжат, приспособяват се, притесняват се, страхуват се. Този факт означава, че живеем в лицемерно, страхливо и опортюнистично общество. Нали е логично предположим това?

Това коментира в интервю за Insider директорът на социологическата агенция в Русия „Левада-център“ Лев Гудков, коментирайки данни от актуално проучване обществените нагласи на руските граждани в условия на война, която Русия води срещу Украйна. 

По думите му хората обаче не искат да приемат този факт, но и не са в състояние да го направят. 

Възстановяването на тоталитарния режим, както казах, възстановяването на репресивните институции е най-важният процес, който се случва. Но да се съгласиш с това означава да кажеш, че няма перспектива. Това е проблемът. Затова е по-добре да кажете: „Не ми казвайте нищо лошо. Не искам да ги слушам тези ваши небивълици. Обществото е различно. Обществото мисли по начина, по който мисля аз”. Защото иначе ситуацията е безнадеждна.

Всъщност ситуацията не е толкова безнадеждна, но въпреки това е доста мрачна. Да приемеш това се  изисква определена смелост и съответно да дадем отговор на себе си: какво да правим в такава ситуация, когато държавата засилва репресиите и оказва натиск върху нас.

Но проблемът е, че имаме работа с човек, който се е научил да живее в репресивна държава от съветско време. Готов е да се преструва, да се съгласява, да демонстрира лоялност. В същото време той не уважава властта, презира я даже, но смята, че в тази ситуация човек трябва някак да оцелее, да си гледа работата, да живее собствения си живот и да не се занимава с политика (…) С други думи глобалното заключение е – ние живеем в лицемерно, цинично общество, чиято история е белязана от колосално насилие, изтъква Гудков.

Според него противниците и поддръжниците на войната в Украйна не са разделени по възраст. По-скоро става дума за континуум. 

Наистина, по-малко са младите хора, които подкрепят военните действия и Путин, отколкото, да речем, хората в пенсионна и по-напреднала възраст. По принцип не най-младите изразяват протестни настроения, а група от хора, които са на възраст от 25 до 35 години. Това са хора с опит, с вече известен ресурс и с по-голям хоризонт от най-младите, току-що напуснали училище или университет и които са доста наивни в мисленето си. Тази категория, ако говорим за възрастови различия, е много по-критична към всичко, което се случва, оценява всичко по-критично. Тя вярва на Путин по-малко от всяка друга възрастова група. Това са хора, които доста повече от останалите разбират катастрофалните последици от сегашната политика. Но като цяло, ако говорим за подкрепа за войната, то повече от 90 % от хората на 65 и повече години я подкрепят, а сред младите хора - малко над 60%. Това е разлика, но не и радикален разрив между поколенията.

Но и още нещо важно. Предишните фактори на диференциация вече не работят. Образованието не играе почти никаква роля - и дори обратното, което ме кара да преосмислям много неща. Хората с висше образование са по-агресивни, те са идеологически ангажирани, подкрепят това и изпитват сериозен комплекс, много по-силна травма от загубата на идеологията на една велика сила, коментира директора на "Левада - Център" Лев Гудков.