Събота, 27 Апр 2024
           
Коментари

Путин действа в ЕС чрез парламентарно представени партии, предупреди зам.-председател на ЕК

   
Путин действа в ЕС чрез парламентарно представени партии, предупреди зам.-председател на ЕК

Руският президент Владимир Путин действа срещу ЕС чрез посредници – парламентарно представени партии и дори партии в управлението, заяви днес пред евродепутатите в Страсбург заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, цитирана от БТА.

Намираме се в информационна война, добави тя. Русия се старае настоятелно да се намеси в изборите и да повлияе на европейското обществено мнение, да притисне политиците да се откажат от помощта за Украйна. Много е просто. Путин използва съучастници в ЕС – граждани, партии и извънпарламентарни движения. В някои от държавите в ЕС наблюдаваме, че това се прави с парламентарно представени партии, включително от управлението. Путин действа чрез посредници, трябва да бъдем особено внимателни с онези, които застават на страната на агресора, настоя Йоурова.

Трите основни заплахи според нас са от кибератаки, външно влияние, скрита манипулация и дезинформация, обобщи еврокомисарят по повод заплахите за изборите за евродепутати през юни и възможността за опити за външна намеса. Нашите съперници на международната сцена имат планове за действие във всяка държава от ЕС – това не е само Русия, но също Китай, Иран. Те се опитват да се намесват в европейския изборен процес. Ако в една страна успеят, това се отразява и на останалите в ЕС, добави зам.-председателката на ЕК.

Йоурова отбеляза, че още с първите санкции срещу Русия заради войната в Украйна ЕС наложи забрана за излъчването на руски "медии". По нейните думи оттогава всички големи онлайн платформи, с изключение на "Екс" ("Туитър"), са обещали да следят за разпространение на дезинформация и т. нар. deep fake съобщения в навечерието на европейските избори. Руските дезинформационни кампании целят да отслабят нашите общества, да подкопаят демокрацията и свободата на словото, заяви тя. Данните показват, че все повече европейци изразяват недоверие в демократичния процес. Призовавам европейските партии да се въздържат от употребата на deep fake и да насърчават избирателите към участие в изборите, заяви Йоурова.