Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Османи бие тревога: Антиевропейски фронт в РСМ крои план за излизане от НАТО и алтернативи на ЕС

   
Османи бие тревога: Антиевропейски фронт в РСМ крои план за излизане от НАТО и алтернативи на ЕС

"В Северна Македония има политически партии, дори кандидат за президент, които кроят напускане на НАТО и предлагат алтернативи на ЕС. Преговорната рамка с ЕС е ясно определена, създадена с консенсус на 27-те държави-членки, и защитава нашите позиции."

Това заяви министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, след като четирима сенатори на САЩ внесоха резолюция в подкрепа на началото на преговорите на страната с ЕС, без допълнителни двустранни условия.

Според него резолюцията на Сената на САЩ носи силно послание към политическите сили в страната, които виждат алтернативи на присъединяването към блока.

"Нямаме алтернатива на Европейския съюз, а републиканци и демократи ни подкрепят единодушно. Има послание към политическите фактори тук, които заговорничат, че може да има алтернатива, но процедурите са установени в наш интерес. Трябва да поддържаме стратегическа предвидимост. Нека продължим да изпълняваме задълженията си, за да станем член на ЕС до 2030 г.", подчерта министърът.

Попитан кои са тези политически субекти, Османи посочи, че всеки, който не работи за ускорено членство в европейското семейство, всъщност търси алтернативи.

"Мисля, че има политически партии, дори кандидат за президент, които кроят напускане на НАТО и предлагат алтернативи на ЕС. Аз обаче съм на мнение, че не става въпрос само за риторика. Всеки, който не работи за ускорено членство в ЕС, всъщност работи за алтернативи. И оттам политическата сцена е ясно разделена на европейски и антиевропейски фронт, каза Османи.

Той обяви, че ще сведе до минимум дейността си като министър на външните работи веднага щом бъде официално номиниран за кандидат-президент на "Демократическия съюз за интеграция" (ДСИ).

Според Османи документът ще бъде насърчение за Скопие, но и за ЕС, че евроинтеграцията на страната трябва да се ускори.

"Преговорната рамка с ЕС е ясно определена, създадена с консенсус на 27-те държави-членки, и защитава нашите позиции, защото не позволява историческите проблеми и проблемите на идентичността да бъдат еталон за отваряне и затваряне на глави, а само правата на малцинствата и правата на човека", подчерта външният министър.

"Очаквам след изборите процесът да се ускори и до 2030 г. РС Македония да бъде член на ЕС. Тази резолюция ще помогне за насърчаване на държавите-членки", добави Османи. /БГНЕС