Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Енергийното министерство предлага фонд за декарбонизация за обновяване на сградния фонд

   
Енергийното министерство предлага фонд за декарбонизация за обновяване на сградния фонд

Национален фонд за декарбонизация ще замени Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници и ще бъде основният финансов инструмент, чрез който да бъде обновен сградният фонд у нас. Това предложение се съдържа в проект за промени в Закона за енергийната ефективност, изготвен от Министерството на енергетиката. Законопроектът е качен в портала за обществено обсъждане, пише Investor.

Целта на новия фонд ще бъде да привлече и частен капитал към обновяването на сградния фонд, както и насърчаване на осъзнатото търсене на услугата. Недостигът на средства в това направление обаче е съществен и се разглеждат възможностите институцията да предлага както традиционни, така и иновативни финансови инструменти. Като възможни източници за финансиране са разгледани Фондът за модернизация, приходите от търговията с квоти въглеродни емисии и средства от схемите за задълженията за енергийна ефективност.

В дългосрочен план средства за фонда за декарбонизация могат да дойдат от Социалния фонд за климата, сочат вносителите на проекта.

В Дългосрочната  страгегия за подпомагане на обновяването на националния сграден фонд до 2050 година е отбелязано, че най-големите инвестиционни дефицити са при жилищния сектор - между 3,3 млрд. и 4,5 млрд. евро годишно до 2030 година. При търговския и промишления сектор недостигът е между 0,3 млрд. и 0,5 млрд. евро. Публичният сектор ще бъде силно субсидиран през следващите години и дефицитът е минимален - 0,15 млрд. - 0,2 млрд. евро. 

В мотивите към предложението за промени се отбелязва, че през следващите години в България трябва да бъдат обновени 60% от жилищния сграден фонд и 17% от нежилищния. Това ще доведе до спестяване на 7,3 тераватчаса електроенергия годишно и повече от 3,2 млн. тона въглеродни емисии.

През фонда приоритетно ще бъдат финансирани мерки, които повишават енергийната ефективност и използват енергията от възобновяеми енергийни източници при крайното потребление на жилищните и публичните сгради, както и сградите, собственост на търговски дружества.

Очакванията са, че текстовете ще улеснят прехода към нисковъглеродна икономика, тъй като ще бъдат насърчени нови услуги и развитие на финансовите механизми. Фондът ще трябва и да повиши информираността на гражданите. Първоначално мерките ще бъдат насочени към сектори, които изпитват недостиг на финансиране до периода 2026/2027 година, тоест еднофамилните къщи.

Промените предвиждат още и служебно събиране на част от информацията за лицата, които обследват сградите, сертифицирането на сградите и изготвянето на оценка за съответствие на проектите, което ще намали адмнистративната тежест при процедурите.