Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

Кутев: Партиите ще се споразумеят помежду си за правителство

   
Кутев: Партиите ще се споразумеят помежду си за правителство

Партиите ще се споразумеят помежду си за правителство. Дали има някаква друга възможност, ще разберем в следващите месеци. Опции за преформатиране в това НС винаги ще има. Не очаквам да има промени сега, тъй като мандатоносител на този етап е ГЕРБ. ПП няма да посмеят да изострят ситуацията до край. След като ГЕРБ е мандатоносителят, нещата спокойно си вървят до момента, в който не решат, че може да направят друга конфигурация. Това няма да стане сега, а ще остане като заплаха, коментира в ефира на Нова телевизия бившият говорител на двете служебни правителства на Румен Радев - Антон Кутев.

По думите му е сигурно, че има няколко милиарда причини тази „сглобка” да остане. „Милиарди левове - това е причината тази сглобка да стои. В момента, в който тя се разглоби, излиза въпросът кой открадна магистралите, особено „Хемус”, уточни Кутев.

Кутев уточни, че ако достойните хора в политиката са достатъчно, те могат да пречупят тренда. „Проблемът е, че в момента не виждам да са достатъчно. Една малка група хора, които имат частни интереси за милиарди, управляват чистата съвест на другите”, каза той.

Дали президентът ще прави политически проект, е въпрос към него, каза още Кутев. „Лично аз съм убеден, че ако той излезе и го направи, това ще срине до голяма степен сегашната партийна система, ще я промени. Дали иска да го направи, е друга тема. Защото той има други съображения, включително и това, че не иска да остави държавата в хаос. Той не е авантюрист”, уточни Кутев.

Според него целите, които в момента си залага правителството, са чисто технологични. „Целите трябва да бъдат граждански”, каза още Кутев.