Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини

В министерството на туризма започнаха да си събират багажа

   
В министерството на туризма започнаха да си събират багажа

Ръководството на Министерството на туризма започна бавно да си събира багажа и да разчиства бюра, шкафове и документация. Това съобщиха за TravelNews служители от ведомството. Причината е, че не е ясно дали сегашният екип ще остане при ротацията на правителството.

Най-усърдна в разчистването е началникът на кабинета на министъра Марияна Кордова. Тя окомплектова, прибира и унищожава документи, твърдят нейните подчинени. Същото прави и главният секретар Мирослава Николова. През двете минава цялата поща и документация в министерството. В кабинета и при секретарките на министъра на туризма в оставка Зарица Динкова вече било поразчистено.

Засега почти сигурно е, че Динкова няма да бъде кандидат за евродепутат в листата на ПП-ДБ, каквито планове имаше преди време, коментираха пред TravelNews представители от коалицията. Тя не е искана от коалиционния партньор „Зелено движение“, откъдето напусна, а те твърдят, че са я изгонили. От крилото на съпредседателя на ПП Асен Василев също не я подкрепят. Тя се ползвала единствено с доверието на другия съпредседател – Кирил Петков, и неговият баща Петко Петков.

Именно чрез тях в момента Зарица Динкова се бори да остане на поста министър на туризма. Най-големите туристически сдружения обаче не я подкрепят и искат нейната оставка, като сред тях са Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Националният борд по туризъм (НБТ), Българска туристическа камера (БТК), Българска асоциация за туризъм (БАТ), Сдружението на заведенията в България (СЗБ), Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ), като в последния влизат още организации на туроператори и екскурзоводи. Дори нейни съпартийци от ПП като Любомир Попйорданов, който е председател на Асоциацията на планинските водачи „Планини и хора“, поискаха нов министър на туризма.

Подкрепа за Динкова оказват Асоциацията на инкаминг агенциите (влизат представителствата на големите чужди туроператори у нас), Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев и концесионерът на летищата във Варна и Бургас – „Фрапорт“. Всички те получиха държавни средства от Зарица Динкова през последните месеци да рекламират България.