Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

"Възраждане" към Радев: Предсрочни избори са задължителни, и то веднага

   
\

Предполагам следите хода на преговорите между партньорите в управляващата коалиция. През изтеклия период вие се позиционирахте като опозиция към властта. Следейки всички тези процеси по избора на правителство, как преценявате шанса да се сформира правителство, дори и да е по-добро от това в момента, пише БГНЕС.

При неуспех на първия и втория мандат, вие готови ли сте да предложите вариант за управление на страната? С тези думи президентът Румен Радев посрещна представители на ПП "Възраждане" на консултации в президентската институция преди съставянето на правителство, предаде репортер на БГНЕС. В консултациите участваха председателят и лидер на партията Костадин Костадинов, Цончо Ганев, Петър Петров, Светослав Тодоров. "Ние винаги сме готови да предложим вариант за управление на страната.

Имаме готов състав на правителство, това говорим от три години вече", отговори му лидерът на партията Костадин Костадинов. Конфигурацията в управляващата коалиция в момента е изцяло обслужваща чужди посолства, от друга страна парламентарни избори в този момент са наложителни, но и са задължителни. Безвремието, в което е попаднала нашата държава, убива България, категоричен бе Костадинов.

Преди три години, когато бяхме тук, държавата ни беше с 220 хил. души по-голяма, а след още 3, страната ни ще падне под 6 млн. население. Този политически, олигархично-посланически модел не просто е вреден за държавата, а и я убива. Ето защо в тази ситуация изборите са задължителни, защото изходът от тази перманентна политическа криза е само с тотална промяна на този модел, допълни Костадинов.

Националният интерес изисква да има предсрочни избори, за което сме скептични - в момента държавата се разделя на феодален олигархичен модел 50:50, като някои се дават по съвместителство на Пеевски. Това не е демокрация и държава, а унищожаване на територията ни, каза още Костадинов. Призовавам за по-умерен тон, този начин на говорене е присъщ за парламентарната трибуна, каза Радев. Костадинов допълни, че самият президент Радев е виновен за това състояние на държавата.

"Защото миналата година беше погазен тежко най-демократичният порив на българите - провеждането на референдума за запазването на лева", каза лидерът на "Възраждане". Това е абсолютно невярно, и ви призовавам да не надъхвате вашите привърженици от трибуната на президентската институция. Аз се ръководя единствено от Конституцията, отвърна му Радев. Без решение на Народното събрание няма как да се проведе референдум, категоричен бе Радев. Това не са спекулации, защото когато едно решение е незаконно, имате избор да му наложите вето, контрира Костадинов.

Очаквахме от вас решителни мерки за защита на законността, каза Костадинов. Казах и по-рано, че не трябва да се погазват правата на хората, подписали референдума, вмъкна Радев. Да, но не свикахте референдума, отговори Костадинов. Вие призовавате да се борим с беззаконието с ново беззаконие, това няма как да стане, отвърна Радев. Има една стара максима, че когато правото се изроди, съпротивата е задължителна.

Вие сте държавен глава, ние много вярвахме във вас, вече не вярваме нито във вас, нито в КС, каза Костадинов. Вярата си е ваш въпрос и ваш проблем, отвърна му Радев.