Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

Албена Танева: Всички са наясно, че предсрочните избори ще са израз на безсилие

   
Албена Танева: Всички са наясно, че предсрочните избори ще са израз на безсилие
  BGNES

"Всички са наясно, че предсрочните избори са по-скоро израз на безсилие, отколкото упражняване на демократичните правила", каза пред БНР доц. Албена Танева, политолог и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Преиграването с въпроса за изборите натежава по един начин, който звучи сякаш това е единственият елемент от политическия процес. Изборите не са цялата политика, те са момент, в който гражданите овластяват кандидатите и от този момент нататък те са на ход да могат да намерят как, да направят това при най-различни дефицити, трудности и т.н.", коментира тя.  

По думите ѝ е логично да бъде дадено допълнително време за преговори между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС:

"Прибързването с такива отговорни въпроси като формирането на орган на изпълнителната власт е излишно. Правителството е цялостен организъм и независимо колко сложна е коалицията, то трябва да може да функционира на базата, на която се е съгласило. Тогава ще има напредък".

Несигурността и кратките периоди на правителствата създават много трудности пред държавното управление, подчерта до. Албена Танева и добави:

"Устойчивостта е полезна, за да може целият държавен организъм да функционира пълноценно. Това също са характеристики на властта. Светът е в доста сложна ситуация и този фактор е важно да бъде взет под внимание. ... Ако някой мисли през краткосрочните ползи, обикновено губи дългосрочно авторитета си. Културата на компромиса е част от разговора. Открои се фразата за ценностната база, върху която се търси компромиса".

Според доц. Танева прави впечатление, че президентът Румен Радев "за разлика от обичайния тон, има много по-умерен подход към всички политически сили":

"Самата институция на президента не напряга допълнително тази сложна ситуация". 

Тя подчерта още, че няма натиск от обществото и ако напрежението при преговорите е с някакви партизански и партийни цели, не е далновидно.