Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Анализатор: България е обект на такъв интерес от Русия на първо място заради Черноморския регион

   
Анализатор: България е обект на такъв интерес от Русия на първо място заради Черноморския регион

"В България в момента се случват няколко хибридни атаки, най-вече от проруски фракции. Такива фракции използват събития като сбиването в центъра на София между българи и мигранти в своите Telegram канали и други социални медии, като това е от полза за Русия и пропагандата", заяви пред Euronews Bulgaria анализаторът от Атлантически съвет Руслан Трад.

По думите му в същото време се случват и множество кибератаки, а киберсигурността на страната ни е подложена на принципни атаки от повече от година и половина.

"Всъщност става дума за чести, ежедневни атаки върху инфраструктурата на България – нещо, което вероятно ще се засилва заедно с политическия процес в страната. Ротацията е страхотна тема за всички проруски организации и за онлайн пространството, което се използва изключително силно от Руската федерация. България е обект на такъв интерес на първо място заради Черноморския регион, той се превръща в регион, който ще бъде оспорван, ще има струпване на още повече военна сила. Балканите все още са обект на политики на Руската федерация, те са важен елемент от нейното присъствие в Европа", обясни още Руслан Трад.

Според него виждането за това дали Украйна трябва да развее белия флаг не е само в изказването на папа Франциск, който заяви в интервю за швейцарската обществена телевизия, че Украйна трябва да "има куража да развее бялото знаме". "Това е мнение, което върви ръка за ръка с умората в Запада от войната, която пък е любима тема на проруския лагер", отбеляза още анализаторът.