Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Орбан: Тръмп няма да даде и цент военна помощ на Украйна

   
Орбан: Тръмп няма да даде и цент военна помощ на Украйна

Премиерът на Унгария Виктор Орбан, който наскоро се срещна с Доналд Тръмп, заяви, че е запознат с подробности от стратегията на Тръмп по отношение на Украйна, предаде Каспаров.ru.  По думите на Орбан, бившият президент на САЩ, който претендира за втори мандат в Белия дом като кандидат на Републиканската партия, смята да прекрати помощта за Украйна, което щяло да сложи край на войната.

"Той има много ясно виждане, с което е трудно да не се съгласиш. Той казва следното: първо, той няма да даде за украинско-руската война нито цент. Затова и войната ще свърши — ясно е, че Украйна не може да устои самостоятелно. И ако американците не дават пари и оръжие, заедно с европейците, то войната ще свърши. А ако американците не дават пари, европейците самостоятелно няма да могат да финансират тази война. И тогава тя ще свърши." – коментира Орбан пред в. Magyar Nemzet.

Изказванията му, както и тези на Тръмп, нерядко са идентични с наративите на Кремъл. Една от водещите тези на руската пропаганда е, че не бива да се дава оръжие на Украйна, за да приключи войната по-скоро.

Орбан повтори тезата на Тръмп, че „ако европейците се боят от руснаците или искат да си гарантират по-високо ниво на сигурност като цяло, нека сами да плащат за това".

"Или нека създадат своя собствена армия и своя собствена техника, или ако искат да използват за това американците, нека да плащат на американците за сигурността", продължи Орбан в духа на тезите на Тръмп.

Лобито на бившия президент в американския Конгрес продължава да блокира закона за отделяне на военна и финансова помощ на Украйна.

Faktor.bg