Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Създадат Фонд за развитие на Летище Бургас

   
Създадат Фонд за развитие на Летище Бургас

През зимните месеци аеропортът запустява, това пречи на бизнеса и туризма

Няма полети и до София

13-те общини в Бургаско да създадат Фонд за развитие на Летище Бургас. Целта е да се осигури целогодишна работа на аеропорта. В момента той е затворен за ремонт и въпреки, че концесионерът обяви, че работата по пистите ще приключи в края на март, кметове, хотелиери и туроператори недоволстват, че това ще повлияе негативно на сезона. 

Затова кметът на Поморие Иван Алексиев и екипът му са подготвили стратегия за целогодишна работа на Летище Бургас. През зимните месеци полетите са само от и до Лондон, до столицата София пък няма нито един.  Летището буквално запустява през голяма част от годината. В момента, в който се извършва ремонта, на аеропорта не спират дори автобуси на градския транспорт. 

Преди броени дни, по инициатива на бургаския кмет Димитър Николов, градоначалниците на курортите по Южното Черноморие отново се събраха, за да намерят решение на проблема.  Областният управител Пламен Янев пък организира открита среща с граждани в петък, във връзка с тревожната тенденция за намаляване на полетите от и до Летище Бургас, както и за разкриване на нови възможности.

„Предлагам кметовете на 13-е общини в Бургаско да създадем Фонд за развитие на Летище Бургас и ясно да заявим, че парите отиват за закупуване на авиолинии. Ние ще водим преговорите с авиопревозвачите и ще поставим условията на "Фрапорт". Те са концесионер и трябва да се съобразяват. Ако откажат – абдикират от проблема“, обяви вчера кметът на Поморие.  Той предлага средствата от страна на общините да бъдат отделени от туристическия данък и коментира, че „Тюркиш еърлайнс“ имат огромното желание да стъпят на Летище Бургас. 

„Така 5 авиокомпании могат да подсигурят полети в 7 дни от седмицата“, изчисли Иван Алексиев. 

Изпълнителен директор на Фонда за развитие на Летище Бургас, да е представител на бизнеса, а председател да е кметът на Бургас Димитър Николов, гласи още предложението.