Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

Зеленски отхвърли призива на папа Франциск за мирни преговори с Русия

   
Зеленски отхвърли призива на папа Франциск за мирни преговори с Русия

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли призива на папа Франциск за мирни преговори с Русия, пише Manager.

„Църквата трябва да бъде сред хората. А не на 2500 километра някъде, за да посредничиш виртуално между някой, който иска да живее, и някой, който иска да те унищожи“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение в неделя.

Президентът заяви, че „когато руското зло започна тази война“ на 24 февруари 2022 г., „всички украинци се изправиха, за да се защитят. Християни, мюсюлмани, евреи – всички“.

Той благодари на всеки украински духовник, който работи с отбранителните сили. Тези духовници са на първа линия, защитават живота и човечеството, коментира той и добави, че те подкрепят войниците с молитви, разговори и дела.

„Това е църквата – с хората“, добави Зеленски.

Папа Франциск предизвика полемика, след като апелира за мирни преговори с Русия, но коментарът му бе разбран в Украйна и много от нейните поддръжници като едностранен насочени само към Киев, като някои дори ги разчетоха като призив за обявяване на капитулация.

Вчера директорът на пресслужбата на Ватикана Матео Бруни уточни, че папа Франциск не е призовавал Украйна да се предаде. Папата използва термина „бяло знаме“ в отговор на въпрос на интервюиращия, който също се изрази така, като знак за спирането на бойните действия, за примирие, постигнато със смелост за преговори, обясни той.