Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Екатерина Михайлова: Преговорите продължават, но звучи оптимистично, не само за постове, а и за нещо повече

   
Екатерина Михайлова: Преговорите продължават, но звучи оптимистично, не само за постове, а и за нещо повече

Преговорите продължават, но звучи оптимистично, не само за постове, а и за нещо повече, коментира днес Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право, пише News.

По отношение управлението на държавата Михайлова заяви, че "всички институции в държавата са натоварени с определени функции, които трябва да се извършват" и имат своята важност в управлението на държавата.

По нейни думи след промените в Конституцията очакванията на гражданите са "нещо да се случи по-нататък, т.е. да има и законодателство, което да продължи в посока на конституционните промени и второ - решителни действия."

В дискусията тя спомена парламентарната комисия. Според нея по развитието на случаите с Мартин Божанов - Нотариуса и Пепи Еврото комисията може да оказва контрол и да въвежда мерки за изпълнение. Така външно ще се окаже помощ на съдебната власт, която Михайлова смята, че не може да се справи изцяло самостоятелно, особено щом Висшия съдебен съвет и Инспектората са накрая на своята дейност.

Михайлова посочва, че парламентарната комисия е начинът за обществен натиск към взимане на решения, начинът да се стигне до законодателни промени.

Допълнително, по темата за регулаторите тя коментира: "Нека има съгласие, но не и квоти, които се разпределят по удобство."

Водещият въпрос сега е дали може да се гарантира пред държавата едно спокойно управление, като Михайлова нарече правителството "моторът, който движи държавата". Тя посочи необходимостта от натиск от страна на гражданите и заяви, че скандалите в съдебната власт не бива да продължават.

За развитието на преговорите през изминалите два дни, дали мандатът ще бъде връчен още сега или преговорите трябва да продължат още няколко дни, Михайлова остана обнадеждена и заключи, че засега трябва да бъдат изчакани резултатите.