Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Стоянов: МВР предприе убедителни действия по заложените приоритети през изминалите 9 месеца ​

   
Стоянов: МВР предприе убедителни действия по заложените приоритети през изминалите 9 месеца ​
  МВР

В рамките на отчета, който правителството направи днес за изминалите 9 месеца от управлението си, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов открои действията, предприети от МВР по водещи за ведомството направления на дейност.

Комплекс от действия доведоха до овладяване на нелегалната миграция – особено важен акцент в ежедневните усилия на служителите на Министерството на вътрешните работи. „Засилен контрол по границата, поддържане на непрекъснат диалог с турската страна и активизиране на оперативно-издирвателната дейност за противодействие на престъпни групи за трафик на мигранти“, открои министър Стоянов важните моменти в тази насока и подчерта започналото възстановяване на закритите структури на МВР в пограничните райони. Предстои доставката на 360 високо проходими автомобила за ГД „Гранична полиция“, инициирана е процедура за отпускане на допълнителен щат за 1260 гранични полицаи. „МВР постигна изключително много и доказа, че може да охранява външните граници на ЕС -  резултат потвърден от експерти от ЕК, чиято мисия през ноември 2023 г. отвори пътя на България за преговори и доведе до приемането на страната ни в Шенген“, заяви вътрешният министър. Той съобщи, че с европейски средства и национално финансиране ще бъде извършено техническо оборудване на държавната граница.

Намаляването на пътнотранспортния травматизъм остава на преден план в работата на вътрешното ведомство. Първите важни стъпки вече са направени. Наред с ежедневно осъществяваната контролна дейност за спазване на правилата за движение по пътищата и провежданите редовно специализирани операции, промените в Наказателния кодекс оказват своето превантивно въздействие. „Към днешна дата в полза на държавата са отнети 354 автомобили на дрогирани или употребили алкохол шофьори - сериозна мярка, която доведе до по-малко загинали на пътя. Благодарение на успешното въвеждане на Системата за сигурно електронно връчване увеличихме приходите от глоби с над 40%“, посочи министър Стоянов. В този смисъл той допълни, че се работи по включване на служители на  Жандармерията и на Български пощи в процеса на връчване на електронни фишове и наказателни постановления. Предстои и оборудване на 300 полицейски автомобила с мобилни ПОС терминали, за да може всеки, който желае да си заплати глобата на място.

МВР изпълни и поетия ангажимент пред обществото за закупуване и въвеждане в експлоатация на нови автоматизирани системи за лабораторен анализ на кръвни проби – акцентира върху ключовия момент за съкращаване на сроковете при изготвяне на експертизи вътрешният министър: „Вече са закупени две такива системи, а до края на април се очаква доставката на още четири апарата. Тече и процедура по изграждане на още 4 лаборатории – в Пловдив, Варна, Бургас и Плевен“. Приключват също така обществени поръчки за доставка на 273 камери за контрол на скоростта, а в края на март започва доставката на голям брой автомобили за пътна полиция, включително и високоскоростни. В този контекст активна е и работата с Министерството на електронното управление, за да може камерите на ТОЛ системата да отчитат средна скорост.

В контекста на извършеното до момента, министърът на вътрешните работи постави фокус и върху започналото обучение на служителите, процес неглижиран в годините назад, но изключително съществен за изграждането на професионализма на състава. Идентифицирана е и необходимостта от административна реформа, която ще бъде адресирана с конкретни стъпки.

Министър Стоянов отправи благодарност към колегите си, работили неуморно за реализиране на поставените задачи и поетите ангажименти: „Вярвам, че с общи усилия можем да надградим започнатото и да направим много повече“.