Понеделник, 29 Апр 2024
           
Развлечения

"Нашият дом е България" за своя филм "Опълченците на Шипка": Нека опознаем своето достойнство!

   
\

Лентата на късометражен филм представя възстановка от шиенето на Самарското знаме от монахиня от град Самара, възстановки на боеве от Шипченската епопея, изкачването на гвардейци от Национална гвардейска част и полагане на венци на паметника на Свободата

Нека опознаем своето достойнство да сме родени в древна страна с хилядолетна история с Църква Христова на 1154 години, на земя, скъпо-платена с кръвта на нашите предци. Нека бъдем достойни стопани на нашата Родина! Нека браним нашата крепост на вяра и отстояваме нашата православна българска идентичност! Нека Бог закриля България!

Това призовават от родолюбивата фондация "Нашият дом е България" в духа на отминалия само преди броени дни Национален празник.

Припомняме, че в навечерието на Трети март и на самия празничен ден от фондацията представиха героичната сага на опълченците на Шипка, пресъздадена в нов късометражен филм, чийто режисьор е основателят и идеолог на "Нашият дом е България" архитект Пламен Пламенов Мирянов.

Това е пореден патриотичен проект на архитект Мирянов, посветен на България и нейните велики герои и исторически моменти. Авторът и режисьор на филма припомня подвига от Шипченската епипея, записан в историческата памет като пример за върховна саможертва, безстрашност и себеотрицание. Чрез художествена импресия и възстановка лентата връща зрителя в преломните години 1876-1878.

Кадрите са заснети край връх Шипка и около Паметника на свободата там и озвучени със стиховете на гения Иван Вазов от „Епопея на забравените“. В баталните сцени участват националните гвардейци, монаси и актрисата Галина Димитрова. „Епопеята“ се чете много емоционално и прочувствено от актьора Янко Лозанов, който е и рецитатор в Представителния ансамбъл на въоръжените сили при Националната гвардейска част.

Ето какво още пишат от фондация „Нашият Дом е България“ във връзка с работата си по емблематичния проект:

"Благодарни сме за поканата от кмета на Община Казанлък г-жа Галина Стоянова да представим късометражния художествен филм “Опълченците на Шипка – Епопея на забравените” по едноименната творба на Иван Вазов, на 2-ри март на централния площад “Севтополис” в град Казанлък и на 3-ти март в подножието на Паметника на Свободата – Шипка.

Също така благодарим за оказаната чест на Пламен Пламенов Мирянов да бъде водещ на тържествената заря- проверка на 2-ри март в Казанлък и на празничното честване в подножието на стълбите под Паметника на 3-ти март!".

И добавят:


"Лентата на нашия късометражен филм представя възстановка от шиенето на Самарското знаме от монахиня от град Самара, възстановки на боеве от Шипченската епопея, изкачването на гвардейци от Национална гвардейска част и полагане на венци на паметника на Свободата, рецитал на актьора Янко Лозанов на целия текст на Вазовата творба, също и симфонично изпълнение на Врачанска филхармония с диригент Георги Андреев.

Епичната музикална картина „Опълченците на Шипка“ е специално написана за филма от композитора Георги Андреев, като всяка една тема към отделните сцени на произведението - прологът, атаките на турците, призивът на Столетов, идването на Радецки и епилогът – има своето уникално звучене".

В началото на лентата от "Нашият дом е България" акцентират на думите на стария войвода дядо Цеко Петков, който изказва молитва за Самарското знаме по време на неговото освещаване:

„Да помогне Бог това свето знаме да премине от край до край нещастната българска земя; нашите майки, жени и деца да изтрият с това знаме скърбящите си очи; всичко нечисто, поганско, зло да бяга от страх пред него, а след него да настане траен мир и благоденствие!????????
Нека всяко значимо дело започва с молитва... Радостно е да открием такава голяма вяра у образите на нашите борци за освобождение.????????
Избрахме тази ода на Иван Вазов, тъй като това е последната творба от цикъла “Епопея на забравените”, като своеобразен венец на цялата стихосбирка.

Още повече, тя със сигурност възвеличава един от най-значимите исторически моменти от борбите за национално освобождение. И разбира се, поетичната палитра и красота на този стих е ненадмината.

"За нас това е едно от най-високите и еблематични постижения на българската поезия като цяло. Нека всеки един българин да знае поне малка част от тези паметни стихове!", добавят от фондацията.

Оттам изказват благодарност и на национално сдружение „Традиция“ и клубовете от почти цялата страна, участвали във възстановките на шипченските боеве от август 1877 г.

Както и на Министерство на отбраната и полковник Кънчо Иванов за участието на гвардейци от Националната гвардейска част, които се изкачиха на върха в ледения ден на 17-ти февруари 2020 г. и положиха венци на Паметника.

От родолюбивата фондация благодарят за любезното съдействие на директора на директора на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа” - д-р Чавдар Ангелов, както и за всеотдайната подкрепа на Национален военноисторически музей – София и специално на доц. Соня Пенкова. 

И добавят: "За нас беше трепет, вълнение, гордост и огромна привилегия да бъдем част от празнуването на празниците по случай 146 години от нашето Освобождение именно на връх св. Никола, в подножието на Паметника на Свободата!".

След официалната церемония по полагане на венците от президента на Република България - Румен Радев, министри и други представители на властта, се състоя тържествена музикално-поетична програма с красива палитра от патриотични, фолклорни и духовни песни, в изпълнение на квартет „Българи“, Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови. Беше представен и рецитал на „Опълченците на Шипка“ от Пламен Пламенов Мирянов.