Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

Швеция официално се присъедини към НАТО

   
Швеция официално се присъедини към НАТО

Швеция официално се присъедини към НАТО в четвъртък (7 март), като стана негов 32-ри член две години след нахлуването на Русия в Украйна и рязко засили, заедно с Финландия, възпиращата сила на военния алианс в Балтийско и Северно море, пише Economy.

С добавянето на новите северни държави-членки, Финландия се присъедини миналата година, президентът на Русия Владимир Путин сега се оказва изправен пред разширен и мотивиран НАТО, който вече не мечтае за постоянен мир, а вместо това е изправен пред години, в които да се опитва да задържа една новоагресивна, имперска Русия, пише New York Times.

След месеци на несигурност, причинена от колебанията на Турция и Унгария, Швеция официално стана член, като депозира правните си документи - своя инструмент за присъединяване към Северноатлантическия договор - в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон.

На кратка церемония държавният секретар Антони Блинкен получи документите от Улф Кристерсон, шведският министър-председател, и каза: „Добрите неща идват при тези, които чакат.“ Блинкен каза, че „всичко се е променило“ след инвазията на Русия. „Шведите разбраха нещо много дълбоко: че ако Путин е готов да се опита да изтрие един съсед от картата, тогава той може и да не спре дотам.“

Г-н Кристерсон каза, че „днес е наистина исторически ден“. Швеция, каза той, „ще защитава свободата заедно с най-близките до нас страни по отношение на география, култура и ценности“. Той обеща, че Швеция, която до голяма степен е разформировала сухопътните си сили след 1989 г., но поддържа мощни военновъздушни сили и флот, скоро ще постигне целта на НАТО да изразходва 2% от БВП. за военните.

НАТО планира церемония за издигане на шведското знаме в щаба си в Брюксел на 11 март, както и в командванията на НАТО в Европа и Северна Америка.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, го нарече „исторически ден“. В изявление той каза, че „Швеция сега ще заеме полагащото ѝ се място на масата на НАТО, с равна дума при оформянето на политиките и решенията на НАТО. След повече от 200 години необвързаност Швеция сега се радва на защитата, предоставена по член 5, крайната гаранция за свободата и сигурността на съюзниците. Швеция, продължи той, „прави НАТО по-силен, Швеция по-безопасна и целия алианс по-сигурен“.