Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини

От клуб SS са иззети каса с документи, камери и дискове

   
От клуб SS са иззети каса с документи, камери и дискове

При претърсването на гаража към клуб SS е иззета една каса с документи, които в момента се преглеждат, и две химикалки със записващо устройство, които са обект на експертиза, камери и дискове. А също и четец на картите, с които е влизано вътре, който продължава да се изследва. Това каза в интервю за предаването "(О)позиция" на "Сега" ръководителят на Софийската градска прокуратурата Илиана Кирилова. "Намерихме и карти - и чисто нови, и такива с написани малки имена, които са ни непознати, които не ги свързваме с нищо", посочи прокурорката.

МВР още не са отговорили на запитването на прокуратурата дали убитият Мартин Божанов - Нотариуса е бил агент или друг вид сътрудник на министерството. Кирилова посочи, че не знае колко време би трябвало да отнеме подобна проверка в МВР. "Ще изпратим отново въпроси", допълни тя.

Кирилова каза още, че за разкриването на убийството на Божанов, станало на 31 януари, е много важно да бъде "отворен" телефонът му. А засега изглежда, че разследващите няма да се справят с това, както не успяха да "отворят" и айфона на убития миналия август Алексей Петров и сега чакат помощ от САЩ.

Колкото до разследването, свързано с дейността на Божанов, Софийската градска прокуратура продължава да опитва да разплете мрежата около него и да докаже дали е имало магистрати, на които той е влиял.

"По време на разпитите се споменават имена на различни магистрати", каза Кирилова, но допълни, че прокурорите, които наблюдават делото, не искат тези имена да бъдат огласени, докато не се убедят, че тези съдии и прокурори са извършили нещо под влияние на Нотариуса.

"Ние имаме показания, че е имало определени прокурори и съдии, които са посещавали клуб SS. Но какво се е говорило, дали са се разменяли информации по дела, дали са се давали обещания, ние няма как да знаем. Те отричат", каза Кирилова.

Тя посочи, че по делото все още не е разпитан бившият главен прокурор Иван Гешев, за когото има свидетели, че е контактувал с Божанов. "В един момент би трябвало (да бъде разпитан)", предположи тя.

Кирилова коментира и чувалите с веществени доказателства, иззети от Софийската районна прокуратура от "Осемте джуджета", за които в последните седмици се чуха много съмнения, че може да бъдат манипулирани в градската прокуратура. "Огледани са, описани са, дотук няма нищо смущаващо, но предстои да се огледат още веднъж, да се проследят делата", каза Кирилова.

Самата тя е разпитана от ад хок прокурора Даниела Талева, която проверява дали и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов има някакво отношение към кръга "Осемте джуджета". 

segabg.com