Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Маркет Линкс: Пет партии влизат в парламента при нови избори

   
Маркет Линкс: Пет партии влизат в парламента при нови избори
  BGNES

Пет партии биха влезли в парламента при нови избори. Това показват данни от проучване на Маркет Линкс, реализирано съвместно с БиТиВи. То е проведено в периода 24 февруари - 3 март сред 1058 пълнолетни граждани по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ГЕРБ-СДС запазва позицията си на първа политическа сила с 23,6% подкрепа. Втората позиция е за ПП-ДБ с 17,9%. Челната тройка се допълва от ДПС с 12, 7 процента. На четвърто място се нарежда Възраждане с 9,1%, а пети са БСП с 7,4 процента. ИТН остава под чертата с 3,3 процента.

Близо 6,9 процента от анкетирана биха гласували за формация, която не е представена в 49-ото НС. 15,5% са колебаещите дали биха гласували. 3,1 от респондентите не подкрепят никого.

Проучването на Маркет Линкс показва, че електоралните нагласи за европейските избори са сходни. Най-вероятно е всички партии в 49-ото НС, с изключение на ИТН, да излъчат представители в Европейския парламент. Три партии бележат ръст в подкрепата си, като "Възраждане" са успели да се позиционират като единствената открита евроскептична националистическа сила.

Остава ниско доверието към НС и правителството. Подкрепата за НС е едва 11%. Подкрепата за правителството пък е 20 пункта.

55% от анкетираните са настроени негативно към ротацията. 28% пък я подкрепят. 17% нямат мнение по темата.

Близо 46% от респондентите смятат, че меморандума на ПП-ДБ цели да провали ротацията и да се отиде на избори. Срещуположното мнение споделят 30%. 24% нямат мнение по въпроса.