Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

Атанас Славов: В този геополитически контекст не можем да си позволим нови избори

   
Атанас Славов: В този геополитически контекст не можем да си позволим нови избори
  BGNES

В този геополитически контекст не можем да си позволим нов цикъл от избори и несигурност за страната. Това заяви пред БНТ министърът на правосъдието Атанас Славов.

Той се надява битката за правосъдието да бъде завършена независимо кой ще е следващият министър. Смята, че през следващите девет месеца може да се постигне много в тази сфера, ако бъде дадено време за това.

"Уикенда със сигурност ще има интензивен процес на преговори, но по-важното е дали държавата и политическите субекти в парламента искат да продължат ясната реформаторска програма и ангажименти или някои от субектите ще предпочетат да се отиде на предсрочни избори." - коментира Славов.

Той увери, че от ПП-ДБ искат продължаване на реформите и са готови за това - както с политически фигури, така и със законопроекти.

"Разбирам емоционалното политическо говорене и всеки да изтъкне своя принос, надявам се обаче политическите лидери и формациите да проявят разум и да мислят преди всичко за държавата ни." - добави министърът.

Според Славов формулата с плаващите мнозинства не работи, а напротив - крие рискове.

Той коментира и ролята на ДПС: 
"Изпълнителната власт е функция на споразумение в парламента - но само между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Така трябва да бъде и занапред. В конкретни гласувания инициативи вероятно ще се налага по-широка подкрепа, но ключовото мнозинство трябва да е между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ."

Атнас Славов отбеляза, че досега е чул предимно позитивни оценки за работата си като министър. Посочи, че следващите няколко месеца ще са посветени на обсъждането и приемането на новия Закон за съдебната власт, който е над 200 страници и има над 600 разпоредби.

"Сега е на предварително обществено обсъждане ,след 10 дни ще бъде пуснат за официално събуждане. Заложените текстове ще бранят правото и независимостта и затова са толкова важни. Говоренето за предсрочни избори, когато трябва да се гласува този закон, е индикация за нещо друго - че някой иска да продължи сегашното насипно състояние с изтекли мандати в съдебната власт. 
Няма да има "инструмент на Господ" - инструментите ще бъдат съвестта и професионализма на магистратите." - каза още министърът.

Според него, ако Конституционния съд отмени промените в основния закон, това "ще е оценка за недостатъчно задълбочен професионален дебат".

"Мисля, че в частта "Съдебна власт" няма да има нищо, обявено за противоконституционно. Не вярвам, че българският Конституционен съд така директно ще се противопостави на европейските стандарти за независимост на правосъдието." - смята Славов.