Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

Комисия на ПАСЕ предлага приключване на постмониторинга за България

   
Комисия на ПАСЕ предлага приключване на постмониторинга за България

Комисията за наблюдение на ПАСЕ предложи на днешното си заседание в Париж да се прекрати постмониторинговата процедура за България по отношение върховенството на закона, демокрацията и правата на човека в рамките на периодичните прегледи, извършвани от организацията.   

С приемането на доклада на Торхилдур Суна Еварсдотир (Исландия, SOC) и Дебора Бергамини (Италия, ЕНП/ГЕРБ), комисията поздрави България за това, че е преодоляла политическата криза и нестабилността (чиято илюстрация са петте последователни предсрочни парламентарни вота през 2021-2023 г.) и факта, че през юни 2023 г. бе създадено коалиционно правителство.

„Властите успяха да съставят парламентарното мнозинство, необходимо за конституционните промени, нужни за създаването на независима съдебна система и гарантиране на устойчивостта на реформите“, посочват депутатите от ПАСЕ. 
Като цяло конституционните промени в областта на съдебната власт представляват значителен напредък в изпълнението на ангажиментите и задълженията на България, подчертават те.

Комисията приветства и мерките, предприети от властите за борба с корупцията по високите етажи на властта, както и приемането на Закона за борба с корупцията през октомври 2023 г. Отбелязва се, че е постигнат значителен напредък по отношение на свободата на изразяване, защитата на журналистите и лицата, подаващи сигнали за нередности, борбата с насилието срещу жени и борбата с езика на омразата.

Въпреки това Комисията смята, че остават някои недостатъци, които трябва да бъдат отстранени - конкретно по отношение на интеграцията на ромското население. Депутатите призовават българските власти да продължат конституционната реформа и да решат оставащите нерешени въпроси в тясно сътрудничество с Венецианската комисия.

Накрая, комисията призовава властите ни да изпълнят препоръките на Групата държави срещу корупцията (GRECO) и да си сътрудничат с Комитета на министрите на Съвета на Европа за по-добро изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека (повече от 90 решения на съда очакват изпълнение, като над 50% от тях са висящи поне от 10 години).

През 2000 г. ПАСЕ реши да прекрати мониторинга върху България и да започне "постмониторингов диалог".