Неделя, 28 Апр 2024
           
Развлечения

Бионсе разчупи стереотипите в кънтри музиката

   
Бионсе разчупи стереотипите в кънтри музиката
  БТА

Певицата Бионсе рискува и спечели поредна победа в успешната си музикална кариера, като избра нетипична за нея песен с кънтри звучене да бъде пилотна за новия албум. Планирано е продукцията да излезе в края на този месец.

Необичайно решение за изпълнителката, която в последните години успя да покори върховете на чартовете с поп, хип-хоп и ар енд би парчета. Сега Бионсе залага на кънтри музиката, с което успя да изненада и провокира дори най-големите си почитатели. Актуалното парче Texas Hold 'Em оглави музикални класации, предизвика дебати, а също започна да разчупва стереотипите в кънтри музиката. 

С новия си сингъл Бионсе стана първата чернокожа жена, изкачила се на върха на специализираната класация за кънтри музика на "Билборд". Тя оглави и чарта Хот 100 за сингли на изданието, като вече втора поредна седмица е начело.

Много хора "стереотипно възприемат кънтри музиката като изпълнявана от белокожи, консервативна в политическо отношение, войнствено патриотична…", казва пред електронното издание "Конвърсейшън" Уилям Наш, професор по английска и американска литература в колежа "Мидълбъри", щата Върмонт. Според него "дискусиите за расата и автентичността в кънтри музиката не са нещо ново - те измъчват кънтри изпълнителите, звукозаписните компании и слушателите повече от век".

Това са част от причините настоящият успех на родената в Хюстън Бионсе в специализираната кънтри класация на "Билборд" се възприема като преломен момент в историята на тази музика, коментират медии в САЩ. 

Постиженията й обаче не беше приет еднозначно - звезди в кънтри музиката като Доли Партън и чернокожият певец Дариъс Рукър поздравиха изпълнителката на Texas Hold 'Em. "Аз съм голям фен на Бионсе и много се радвам, че тя направи кънтри албум. Поздравления за сингъла й под номер едно в класацията за кънтри на "Билборд", написа в Инстаграм Партън, която е наричана Кралицата на кънтри музиката. 

Рукър, който в миналото беше част от групата "Хути енд дъ блоуфиш" отиде далеч и пожела на Бионсе да добави към колекцията си от 32 награди "Грами" и тази за албум на годината, която все още не е успяла да спечели.

Не толкова радушна обаче беше реакцията на малка радиостанция в американския щат Оклахома. Екипът й отказа гласът на Бионсе да звучи на честотата й. Слушател на KYKC FM поискал да чуе Texas Hold 'Em, но получил отказ с обяснението: "Не пускаме Бионсе по KYKC, тъй като сме станция за кънтри музика", съобщиха медии в САЩ. След разразилия се скандал, в който недоволният слушател отправи обвинения към радиото за дискриминация и расизъм, хитът на Бионсе все пак прозвуча в ефира. 

Кънтри музиката е доминирана от белокожи изпълнители и от двата пола. Между 2000 и 2020 г. от 400-те певци, подписали договори с трите най-големи лейбъла в Нешвил, щата Тексас, само един процент са чернокожи. Въпреки това афроамериканците имат сериозен принос за развитието и утвърждаването на този жанр през годините, отбелязва електронното издание culturesonar. Чарли Прайд е смятан за един от  най-големите изпълнители на кънтри хитове през 70-те години на миналия век. Дариус Рукър пък успешно премина към кънтри, реализира завидни успехи. През 2018 г. Лил Нас Екс пусна на пазара своята  кънтри рап песен Old Town Road.

Проучване, в което са включени над 11 000 песни, излъчвани в периода от 2002 г. до 2020 г. по американска радиостанция, специализирана за кънтри музика, пък показа, че цветнокожи изпълнители пеят едва три процента от песните, които звучат в ефира, а две трети от тях са на соло изпълнители. Това каза пред изданието "Уик" Джада Уотсън, доцент в Училището по информационни науки към университета на Отава и главен изследовател на SongData.

"Фактът, че Бионсе е първата жена, която постига подобни рекорди, е показателен… за начина, по който чернокожите артисти, и особено жените, се борят, за да бъдат приети", добави Мери Кейт Кар пред електронното издание avclub.

Бионсе пусна Texas Hold 'Em  на 11 февруари - по време на рекламната пауза между двете полувремена на финалния футболен мач за "Супербоул" - най-гледаното предаване в САЩ. Певицата, която има продадени по света 200 милиона копия от изпълненията й, обяви новия си сингъл заедно с още едно свое ново парче - 16 Carriages. Двете песни да бъдат включени в предстоящия албум на Бионсе на кънтри тематика, наречен Act II, който ще излезе в края на март. Той е продължение на албума от 2022 г. Renaissance, често е наричан Act I: Renaissance. Според плановете продукцията трябва да е трилогия. 

Източник: БТА