Вторник, 30 Апр 2024
           
Новини

Увеличават бюджета на НСИ за 2024 г. с 6 083 300 лв.

   
Увеличават бюджета на НСИ за 2024 г. с 6 083 300 лв.
  НСИ

Увеличава се бюджетът на Националния статистически институт (НСИ) за 2024 г. с 6 083 300 лв. Допълнителните средства ще бъдат използвани за персонала, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС). Средствата са за допълнителни разходи за персонал и са одобрени на днешното правителствено заседание.

Целта е да се увеличат разходите за функционална област "Безпристрастна, обективна, навременна и точна информация за състоянието на Република България". Това става възможно след извършено преструктуриране на дейностите в НСИ.

Предвижда се увеличаването на разходите за персонал на Националния статистически институт да помогне заплатите на персонала да доближат средното възнаграждение в страната за държавната администрация. Това ще даде възможност да бъдат наети още специалисти.

Отпуснатите средства за НСИ са с цел за подобряване на качеството на официалната статистика в страната чрез осигуряването на необходимите финансови и човешки ресурси. Те са част и от поетия ангажимент от правителството за осигуряване на доверие в статистиката. Документът, свързан с доверието в статистиката, е приет в изпълнение на чл. 11 от Регламент 223/2009 на Европейския парламент и на Съвета за европейската статистика. Такива документи се приемат от всички държави членки на ЕС.