Неделя, 28 Апр 2024
           
Политика

Джамбазки иска да се изиска обяснение от Пендаровски за македонското малцинство

   
Джамбазки иска да се изиска обяснение от Пендаровски за македонското малцинство

Евродепутатът Ангел Джамбазки поиска обяснения от страна на посланика на Република Северна Македония в България, относно заявените претенции на президента на РСМ Стево Пендаровски за признаването на "македонско" малцинство у нас, съобщават от ВМРО.

В телевизионно интервю президентът на РСМ настоява в Конституцията на Република България да бъде включено несъществуващото "македонско" малцинство.

Джамбазки отбеляза, че Конституцията на Република България нито разпознава, нито признава никакви колективни права, а само индивидуални такива. По думите му в този смисъл, в духа и буквата на основния закон в България не се признават никакви малцинствени права, нито национални, нито каквито и да е било други.

Българският евродепутат обвини Стево Пендаровски в клевета заради твърденията му, че несъществуващото македонско малцинство е било репресирано и изтезавано от българската държава.

Заради паметта на хилядите пострадали от репресиите, принудени да се пишат "македонци", ние нямаме право да се поддаваме на изнудване от северномакедонски удбаши, категоричен е Джамбазки.